Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Glenlivet 26 Year Old 1975 Adelphi

Tasting Notes Posted on 21/08/2024 16:30

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet 26 Year Old 1975/2001 Adelphi, Cask #5724
Kleur: brons
ABV: 55.8%

FOTO

Cognac-y

Deze Glenlivet van Adelphi zit al bijna zo lang op fles als dat hij op het vat heeft doorgebracht. Hij werd immers in 1975 gestookt en gebotteld na 26 jaar in 2001. Hoewel het vattype niet wordt vermeld, vermoed ik een sherryvat gezien het prachtige bronzen kleurtje.

Heerlijke, diepzoete neus op allerhande donker fruit zoals vijgen en pruimen, maar ook bloedappelsienen. Nog iets van leder en meubelpoets. Blind had ik dit zomaar kunnen verwarren met een cognac uit de 1970s!

Lekker olieachtig. Wederom bijzonder mooie, zacht drogende, toetsen van allerhande donker fruit. Vijgen, rozijnen, dadels en pruimen. En dan die kruidigheid: nootmuskaat, kruidnagel, zoethout en peper. Erg goed, hoor, maar het DNA van Glenlivet is wel totaal zoek. Sterker nog, ook op smaak meen ik te maken te hebben met een cognac van zo’n 50 jaar oud. Da’s een compliment, toch?

De afdronk is lang, donkerzoet en kruidig en bijzonder bevredigend, maar hij laat je mond wel helemaal droog achter.

Wow, nog nooit eerder had ik een malt die zo dicht aanleunt bij (echt goeie) cognac. Het feit dat Glenlivet onherkenbaar is, stoort me in deze geenzins. Toppertje!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Glenlivet Distiller’s Reserve

Tasting Notes Posted on 21/08/2024 06:30

Distilleerderij: Glenlivet
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenlivet Distiller’s Reserve, OB 2021, Ex-Sherry, American & Traditional Oak Casks
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Nivea

Na de Captain’s Reserve, die me dik is tegengevallen, is ook de Distiller’s Reserve een entry level malt van deze grote distilleerderij nabij het stadje Ballindalloch. Hopelijk valt die me beter mee…

Zachte neus op peren, hout en Nivea crème. Da’s op zijn zachts gezegd niet wat ik van deze Speyside verwacht had.

De body is erg licht. Te licht, in alle eerlijkheid. De peren worden nu bijgetreden door appels en wat vanille, maar weinig meer. Hetgeen echt opvalt is het feit dat deze relatief alcoholisch overkomt en best wel kruidig is. Denk zoethout, nootmuskaat en witte peper.

De afdronk is middellang, snoeperig zoet en kruidig.

Ik beken, er zijn véél betere entry level malts op de markt. Niet veel beter dan de Captain’s Reserve, moet ik zeggen. Toch bedankt, Dieter!

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).