Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenturret 10 Year Old 2011/2022 ‘Ruadh Maor’, Malts of Scotland, Amontillado Sherry Hogshead Finish, cask #MoS22004, 358 bts
Kleur: koper
ABV: 54.8%

Verkeerd Label?

Deze geturfde Glenturret – want ‘Ruadh Maor’, wat zoveel betekent als ‘rode bewaker’ – is afkomstig van een Amontillado sherryvat, waarop het enkele maanden mocht rusten na een rijping op reguliere voormalige bourbonvaten. Bottelaar van dienst is het Duitse Malts of Scotland. Ik kreeg het sample van mijn goeie vriend Manny uit het verre Zoetermeer.

Mijn eerste impressie is er eentje van een roggewhiskey uit de States, hoe vreemd is dat? Dan volgen leder, meubelpoets, balsamico en iets van modder… ik ben compleet in de war nu.

Ook op smaak krijg ik heel wat toetsen die me aan een Amerikaanse whiskey doen denken met cuberdons, blauwe bessen, appelsienmarmelade en zwarte peper. Een toefje umami, maar helemaal achteraan. Abrikozengebak. Van turf is hier geen sprake, toch?

De afdronk is lang, met wat bittere toetsen van de eik. Maar het zoete domineert, dus geen zorgen.

Dit is erg lekker spul, maar in alle eerlijkheid ben ik bang dat hier een verkeerd label op mijn sampleflesje geplakt werd, want dit lijkt me echt geen geturfde Glenturret, maar een Amerikaanse whiskey, echt waar! Thx, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-04-2024
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).