Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenturret 10 Year Old 2005 Adelphi

Tasting Notes Posted on 29/08/2024 16:30

Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenturret 10 Year Old 2005/2015 Adelphi, Cask #95, 348 bts
Kleur: brons
ABV: 57.6%

Onherkenbaar

Van deze door Adelphi gebottelde Glenturret weet ik eerlijk gezegd niet om welk vat het gaat, maar aan het kleurtje te zien, is het wellicht een sherryvat geweest. Het alcoholpercentage laat weinig aan de verbeelding over.

Oh, ja, dit is een sherryvat geweest, zonder enige twijfel, want de neus is een panoplie aan donkerzoete, fruitige toetsen met perzik, snuiftabak, gebakken banaan en rozijntjes. Abrikozenconfituur, koude koffie en iets umami op de achtergrond. Erg lekker en complex op de neus, maar van het DNA van Glenturret schiet niets meer over.

Lekker olieachtig, krachtig en onmiddellijk pikant op nootmuskaat en chilipepers. Dan volgen de donkerzoete toetsen in de vorm van perzik, verse vijgen, rozijntjes, pruimtabak, gestoofde mirabellen en een druppeltje balsamico. De houtkruiden laten zich ook opmerken met nootmuskaat en saffraan op kop, gevolgd door enkele minder uitgesproken herbale toetsen. Opnieuw: erg lekker, maar het huis is onherkenbaar. U hoort mij zeker niet klagen, want het is bijzonder lekker.

De afdronk duurt een eeuwigheid met een hint van gekonfijte appelsienen op het licht drogende sterfbed. Koffie op het allerlaatste moment.

Intense malt van een totaal onherkenbare Glenturret. Dankjewel, Manny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-04-2024
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glenturret 10 Year Old 2011 Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on 29/08/2024 06:30

Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenturret 10 Year Old 2011/2022 ‘Ruadh Maor’, Malts of Scotland, Amontillado Sherry Hogshead Finish, cask #MoS22004, 358 bts
Kleur: koper
ABV: 54.8%

Verkeerd Label?

Deze geturfde Glenturret – want ‘Ruadh Maor’, wat zoveel betekent als ‘rode bewaker’ – is afkomstig van een Amontillado sherryvat, waarop het enkele maanden mocht rusten na een rijping op reguliere voormalige bourbonvaten. Bottelaar van dienst is het Duitse Malts of Scotland. Ik kreeg het sample van mijn goeie vriend Manny uit het verre Zoetermeer.

Mijn eerste impressie is er eentje van een roggewhiskey uit de States, hoe vreemd is dat? Dan volgen leder, meubelpoets, balsamico en iets van modder… ik ben compleet in de war nu.

Ook op smaak krijg ik heel wat toetsen die me aan een Amerikaanse whiskey doen denken met cuberdons, blauwe bessen, appelsienmarmelade en zwarte peper. Een toefje umami, maar helemaal achteraan. Abrikozengebak. Van turf is hier geen sprake, toch?

De afdronk is lang, met wat bittere toetsen van de eik. Maar het zoete domineert, dus geen zorgen.

Dit is erg lekker spul, maar in alle eerlijkheid ben ik bang dat hier een verkeerd label op mijn sampleflesje geplakt werd, want dit lijkt me echt geen geturfde Glenturret, maar een Amerikaanse whiskey, echt waar! Thx, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-04-2024
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).