Distilleerderij: Glenturret
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenturret 10 Year Old 2005/2015 Adelphi, Cask #95, 348 bts
Kleur: brons
ABV: 57.6%

Onherkenbaar

Van deze door Adelphi gebottelde Glenturret weet ik eerlijk gezegd niet om welk vat het gaat, maar aan het kleurtje te zien, is het wellicht een sherryvat geweest. Het alcoholpercentage laat weinig aan de verbeelding over.

Oh, ja, dit is een sherryvat geweest, zonder enige twijfel, want de neus is een panoplie aan donkerzoete, fruitige toetsen met perzik, snuiftabak, gebakken banaan en rozijntjes. Abrikozenconfituur, koude koffie en iets umami op de achtergrond. Erg lekker en complex op de neus, maar van het DNA van Glenturret schiet niets meer over.

Lekker olieachtig, krachtig en onmiddellijk pikant op nootmuskaat en chilipepers. Dan volgen de donkerzoete toetsen in de vorm van perzik, verse vijgen, rozijntjes, pruimtabak, gestoofde mirabellen en een druppeltje balsamico. De houtkruiden laten zich ook opmerken met nootmuskaat en saffraan op kop, gevolgd door enkele minder uitgesproken herbale toetsen. Opnieuw: erg lekker, maar het huis is onherkenbaar. U hoort mij zeker niet klagen, want het is bijzonder lekker.

De afdronk duurt een eeuwigheid met een hint van gekonfijte appelsienen op het licht drogende sterfbed. Koffie op het allerlaatste moment.

Intense malt van een totaal onherkenbare Glenturret. Dankjewel, Manny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-04-2024
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).