Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Adelphi Private Stock

Tasting Notes Posted on 10/02/2010 16:01

Wij Nederlanders staan er om bekend.. Onze zuinigheid (soms op het vrekkige, bijna Scrooge-achtige af). Desalniettemin genieten wij graag van een goede dram.

Aangezien het een het ander niet behoeft uit te sluiten ging ondergetekende weer naar zijn leverancier om eens tussen de schappen te snuffelen.

Hij kwam, hij zag, grist iets van een plank, rekend snel af en gaat huiswaarts.

Thuis aangekomen ging ik er eens goed voor zitten. Wat had ik nu weer meegnomen?

Een fles Adelphi Loyal Old Mature Private Stock met een ABV van 40%

Adelphi, als distilleerderij opgericht in 1826, is nu in Schotland een van de meest gewaardeerde Independent Bottlers van zeldzame en bijzondere Single maltwhisky’s. In 1825 werd de Adelphi distilleerderij door de gebroeders Charles en David Gray opgericht. De distilleerderij werd gebouwd op een stuk grond (waar voorheen een boomgaard was), ten zuiden van Clyde’s Victoria Bridge in de noordelijke kant van de Gorbals. De Gorbals is een gebied net even buiten Glasgow. De familie Gray beheerde de Adelphi distilleerderij tot aan 1880. A. Walker and Co. nam in dat jaar de distilleerderij over en bracht de Adelphi distilleerderij tot grote bloei. In 1902 werd de distilleerderij door DCL overgenomen, de productie verminderde en in 1907 stopte men ook met het distillatie proces. De schoorsteen van de distilleerderij werd in 1971 neergehaald, de warehouses bleven nog staan maar zijn nu ook allemaal verdwenen. In 1993 deed een achterkleinzoon van Archibald Walker, door de oprichting van een firma als Independent Bottler met de naam Adelphi, de oude naam weer herleven. Jamie was vastbesloten om absoluut geen consessies te doen bij het kopen van Single maltwhisky’s. Hij koos voor kwaliteit en niet voor volume en liet dit ook vastleggen toen hij in 2004 Adelphi verkocht aan nieuwe eigenaren, die hun sporen (en ook hun ouders) in de whiskyhandel al verdiend hadden. De grote whiskykenner Charles McLean adviseert welke vaten er gebotteld moeten worden. Tot op de dag van vandaag hebben zij die belofte waargemaakt, door uitsluitend de beste kwaliteit whisky’s op de markt te brengen.

Adelphi heeft met deze Private Stock een luxe blend whisky op de markt gebracht, geselecteerd van vaten mooie maltwhisky’s en de beste blended whisky’s, met opmerkelijke zachte en uitgebalanceerde aroma’s. Deze aroma’s zijn een interessante ontmoeting van de eigenschappen van de whisky’s uit het noord-oosten en zuid-westen van Schotland en met de fruitige aroma’s van de Speyside en de rokerige turf tonen van Islay. Al deze aroma’s zijn tot een mooie blended whisky samengesmolten.

Kleur: amber.

Neus: zoetig, aardbeien kauwgom, caramel, butterscotch en tonen van bladgroente, bloemig en walnoten en lichte vleug turf

Smaak: in aanvang iets ziltig, mooie zoet-droge balans, iets graan en tonen van mout, caramel en fruit snoepjes met een aangename en volle afdronk. Het geheel had iets complexer gemogen maar is zeker niet slecht.

Gewoon een hele soepele blend die goed als daily kan worden gebruikt.

En dan te bedenken dat ik hier slechts 16,- euro voor heb afgerekend. Ik heb duurdere malts gedronken die mij lang niet zo konden bekoren.

Score: 75



anCnoc 12 Year Old

Tasting Notes Posted on 10/02/2010 14:38

Distilleerderij: Knockdu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: anCnoc 12 Year Old
Kleur: goud
ABV: 40%

Zonder complexen

De anCnoc whisky wordt geproduceerd door de Knockdhu distilleerderij, nabij Huntly in Aberdeenshire. Voor de sluiting in 1983 was hun spirit een belangrijke component voor de bekende Haig blend. In 1993 werd de distilleerderij gekocht en heropend door Inverhouse Distillers Ltd. Op dat ogenblik werd de spirit als single malt gebotteld, weliswaar onder het label anCnoc. De bedoeling hiervan was het vermijden van verwarring met die andere distilleerderij in de Speyside: Knockando.

De neus is zacht, zeer aromatisch. Veel honing, limoen, zoethout en zelfs ontbijtgranen.

Hij start zoet in de mond, maar wordt snel droog. Hij doet een beetje aan fruitbier denken. Hoegaerden citroen? Een beetje bitter op het einde.

De afdronk is eerder kort en bijzonder droog.

Deze whisky is totaal niet complex, maar houdt daar ook geen complex aan over. Het is een goeie allrounder. Een typische entry malt. Gezien de prijsklasse (ca. 25 EUR) is het een goed idee deze altijd in je barkast te hebben staan (bv. als daily dram of om gasten kennis te laten maken met whisky).

Score : 78

geproefd door Mark Dermul op 06-02-2010



Auchentoshan 1987

Tasting Notes Posted on 10/02/2010 14:33

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowland)
Fles: Auchentoshan 1987 sherry butt cask #1659
Kleur: amber
ABV: 61,5%

Too hot too handle

Het is al lang geen geheim meer dat ik een liefhebber (en beginnend verzamelaar) ben van deze Lowland whisky. Auchentoshan brengt zachte, bijzonder drinkbare en strak verpakte drams op de markt. Tijdens het whisky festival in Gent maakte ik van de gelegenheid gebruik deze speciale botteling te proberen.

Ik vond deze Auchentoshan niet echt makkelijk drinkbaar. Zelfs niet na toevoeging van water. Het is een speciale expressie, die gesavoureerd moet worden met veel geduld. De plek waar ik hem proefde leende zich daar niet echt voor. Ik hoop binnenkort een betere gelegenheid te krijgen hiervoor. Want het kan uiteraard niet anders dan goede dram zijn.

De geur van sherry overheerst, met toetsen van autobanden, koffiebonen en verf, maar ook wat zoetigheid.

Hij is te heet om zonder water te drinken. Lichtjes verdund, proef je citrus (sinaas of pompelmoes?), wat hout en walnoten een een beetje karamel.

De finish is een beetje ziltig en bitter, maar wel bijzonder lang.

Zo’n 110 EUR voor deze fles vind ik wat veel. Het klinkt bijna als blasfemie, maar dit was mijn minst geslaagde ontmoeting met mijn geliefde Toshan tot nu toe. Daar waar ik de andere expressies beschouw als lieve nichtjes, is dit de strenge tante waar je niet graag op bezoek gaat.

Score : 74

geproefd door Mark Dermul op 06-02-2010