Distilleerderij: Knockdu
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: anCnoc 12 Year Old
Kleur: goud
ABV: 40%

Zonder complexen

De anCnoc whisky wordt geproduceerd door de Knockdhu distilleerderij, nabij Huntly in Aberdeenshire. Voor de sluiting in 1983 was hun spirit een belangrijke component voor de bekende Haig blend. In 1993 werd de distilleerderij gekocht en heropend door Inverhouse Distillers Ltd. Op dat ogenblik werd de spirit als single malt gebotteld, weliswaar onder het label anCnoc. De bedoeling hiervan was het vermijden van verwarring met die andere distilleerderij in de Speyside: Knockando.

De neus is zacht, zeer aromatisch. Veel honing, limoen, zoethout en zelfs ontbijtgranen.

Hij start zoet in de mond, maar wordt snel droog. Hij doet een beetje aan fruitbier denken. Hoegaerden citroen? Een beetje bitter op het einde.

De afdronk is eerder kort en bijzonder droog.

Deze whisky is totaal niet complex, maar houdt daar ook geen complex aan over. Het is een goeie allrounder. Een typische entry malt. Gezien de prijsklasse (ca. 25 EUR) is het een goed idee deze altijd in je barkast te hebben staan (bv. als daily dram of om gasten kennis te laten maken met whisky).

Score : 78

geproefd door Mark Dermul op 06-02-2010