Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowland)
Fles: Auchentoshan 1987 sherry butt cask #1659
Kleur: amber
ABV: 61,5%

Too hot too handle

Het is al lang geen geheim meer dat ik een liefhebber (en beginnend verzamelaar) ben van deze Lowland whisky. Auchentoshan brengt zachte, bijzonder drinkbare en strak verpakte drams op de markt. Tijdens het whisky festival in Gent maakte ik van de gelegenheid gebruik deze speciale botteling te proberen.

Ik vond deze Auchentoshan niet echt makkelijk drinkbaar. Zelfs niet na toevoeging van water. Het is een speciale expressie, die gesavoureerd moet worden met veel geduld. De plek waar ik hem proefde leende zich daar niet echt voor. Ik hoop binnenkort een betere gelegenheid te krijgen hiervoor. Want het kan uiteraard niet anders dan goede dram zijn.

De geur van sherry overheerst, met toetsen van autobanden, koffiebonen en verf, maar ook wat zoetigheid.

Hij is te heet om zonder water te drinken. Lichtjes verdund, proef je citrus (sinaas of pompelmoes?), wat hout en walnoten een een beetje karamel.

De finish is een beetje ziltig en bitter, maar wel bijzonder lang.

Zo’n 110 EUR voor deze fles vind ik wat veel. Het klinkt bijna als blasfemie, maar dit was mijn minst geslaagde ontmoeting met mijn geliefde Toshan tot nu toe. Daar waar ik de andere expressies beschouw als lieve nichtjes, is dit de strenge tante waar je niet graag op bezoek gaat.

Score : 74

geproefd door Mark Dermul op 06-02-2010