Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

HP 12 Single Cask Botteling

Whisky Talk Posted on 19/09/2010 13:06

True Lies. Een film met Schwarzenegger uit 1994.

Mijn (v)echtgenote en ik zijn beide film liefhebbers. Graag kijken we samen onder het genot van een goed glas wijn/whisky. Soms hebben we het over films die we weer eens een keer uit de kast moet halen. Zo ook bovenstaande film.

U zult wel denken. Wat heeft dit met Whisky te maken? Geef me nog een moment.

Natascha (mijn betere helft) gaf aan dat de dekmantel van Harry Tasker (Schwarzeneggers personage) overdag naaimachines zou verkopen om maar zo saai mogelijk over te komen. Ik was er echter van overtuigd dat het een vertegenwoordiger in computers zou zijn.

En zo was een weddenschap geboren. Ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen dat ik deze dus gewonnen heb.

De inzet was een fles whisky en hedenochtend heb ik mijn keuze gemaakt. Het wordt de Highland Park 12 single cask botteling for Maxxium Netherlands. Ik heb hem zelf nog niet open maar hier onder volgt alvast een tasting note.

Er is een gezegde dat zegt ‘al het goede komt in kleine verpakkingen’. Dit is inderdaad waar over de in de titel vermelde dram. Een single Cask Highlandpark, 12 jaar oud en cask strength gebotteld in een 350 ml fles. Een kleine fles met een killer malt als vulling.

Highland Park 12 year old, Bottled at Cask Strength (58,9%) for Maxxiun Netherlands, Cask #974.

Kleur: Amber (zonder toevoeging van karamel!)

Neus:zonder water- zoet gemend fruit (dadels,rozijnen,pruim). Melk chocolade, Erg zoet en rijk, De neus is zoeter dan de gewoner 12 jarige. Haast niet te ruiken peat. Hoewel het zoet domineerd kan deze door toevoeging van water nog intensiever worden.

Tong: Een geweldige impact heeft deze malt (dankzij het hoge ABV), erg indrukwekkend. Ook op de tong zoet en het fruit komt bigtime terug. Pure chocolade vervangd nu melkchocolade neus. Behoorlijke tintelingen op je tong.

Afdronk: Een lang comfortabel einde in espresso koffie en pure chocolade. in de verte wat rook smaak maar die is bijna niet waarneembaar.

Bovenstaande tasting note is niet van mijzelf maar heb ik voor een gedeelte vertaald uit de review van Gal Granov, Founder and Editor of the Whisky*Israel site. Voor de gehele review kan je hem googlen.

Mochten er mensen zijn die graag een fles willen hebben. Laat het me weten. De fles kost hier € 46,-. Let op! (350 ml!) Hier komen eventueel verzendkosten bij.

Imanuel



Glengoyne Distillery

Distilleerderijen Posted on 19/09/2010 12:20

Glengoyne Distillery
Dumgoyne, Near Killearn
Glasgow G63 9LB
Scotland
tel +44 1360 550 254
www.glengoyne.com
reception@glengoyne.com

In 1833 werden de 13 illegale stokerijen in Aberfoyle, een slaperig stadje ten noorden van Glasgow, gelegaliseerd en samengevoegd onder de naam Burnfoot. Wat later werd ze omgedoopt tot Glenguin Distillery om uiteindelijk In 1905 definitief Glengoyne Distillery te gaan heten. Dat is Keltisch voor ‘vallei van de gans’. Het beroemde wandelpad ‘West Highland Way’ passeert langs deze distilleerderij, die een buitenbeentje vormt omdat de spirit wordt geproduceerd in de Highlands, maar de vaten liggen te rijpen in de Lowlands, letterlijk aan de overkant van de straat. Dit wordt verklaard door het feit dat de distilleerderij op de zogenaamde Highland Line ligt, in Dumboyne (vlakbij Loch Lomond), die de scheidingslijn vormt tussen deze twee whiskyregio’s.

De distilleerderij is sinds de opening in 1833 in productie en werd nog nooit gesloten. Ze wordt door vele liefhebbers de mooiste distilleerderij van Schotland genoemd en verwelkomd zo’n 35.000 bezoekers per jaar.

Glengoyne gebruikt Golden Promise gerst (samen met The Macallan de enige twee distilleerderijen die deze gerstensoort nog gebruiken) en mout deze door middel van hete lucht, zonder gebruik te maken van turf en rijpt haar new make op sherryvaten. Het water wordt betrokken van een kleine waterval achter de distilleerderij. Het water is afkomstig van de Glengoyne Burn. Deze mash bill staat garant voor de zachte smaak en verklaard de tagline die Glengoyne gebruikt: ‘The Authentic Taste of Malt Whisky Untainted by Peat Smoke’.

Range:

– Glengoyne 10 Year Old (40%)

– Glengoyne 12 Year Old (43%)

– Glengoyne 12 Year Old Cask Strength (57,2%)

– Glengoyne 17 Year Old (43%)

– Glengoyne 21 Year Old (43%)

– Glengoyne 40 Year Old Limited Edition (£3.750!)

– Enkele single casks en speciale wood finishes

De whisky is qua stijl eerder te vergelijken met een Lowland whisky in plaats van een typische Highlander.