Glengoyne Distillery
Dumgoyne, Near Killearn
Glasgow G63 9LB
Scotland
tel +44 1360 550 254
www.glengoyne.com
reception@glengoyne.com

In 1833 werden de 13 illegale stokerijen in Aberfoyle, een slaperig stadje ten noorden van Glasgow, gelegaliseerd en samengevoegd onder de naam Burnfoot. Wat later werd ze omgedoopt tot Glenguin Distillery om uiteindelijk In 1905 definitief Glengoyne Distillery te gaan heten. Dat is Keltisch voor ‘vallei van de gans’. Het beroemde wandelpad ‘West Highland Way’ passeert langs deze distilleerderij, die een buitenbeentje vormt omdat de spirit wordt geproduceerd in de Highlands, maar de vaten liggen te rijpen in de Lowlands, letterlijk aan de overkant van de straat. Dit wordt verklaard door het feit dat de distilleerderij op de zogenaamde Highland Line ligt, in Dumboyne (vlakbij Loch Lomond), die de scheidingslijn vormt tussen deze twee whiskyregio’s.

De distilleerderij is sinds de opening in 1833 in productie en werd nog nooit gesloten. Ze wordt door vele liefhebbers de mooiste distilleerderij van Schotland genoemd en verwelkomd zo’n 35.000 bezoekers per jaar.

Glengoyne gebruikt Golden Promise gerst (samen met The Macallan de enige twee distilleerderijen die deze gerstensoort nog gebruiken) en mout deze door middel van hete lucht, zonder gebruik te maken van turf en rijpt haar new make op sherryvaten. Het water wordt betrokken van een kleine waterval achter de distilleerderij. Het water is afkomstig van de Glengoyne Burn. Deze mash bill staat garant voor de zachte smaak en verklaard de tagline die Glengoyne gebruikt: ‘The Authentic Taste of Malt Whisky Untainted by Peat Smoke’.

Range:

– Glengoyne 10 Year Old (40%)

– Glengoyne 12 Year Old (43%)

– Glengoyne 12 Year Old Cask Strength (57,2%)

– Glengoyne 17 Year Old (43%)

– Glengoyne 21 Year Old (43%)

– Glengoyne 40 Year Old Limited Edition (£3.750!)

– Enkele single casks en speciale wood finishes

De whisky is qua stijl eerder te vergelijken met een Lowland whisky in plaats van een typische Highlander.