Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

mini tasting

Tasting Notes Posted on 07/04/2012 09:01

Vrijdag om een mooie werkdag af te sluiten bij notaris en vriend Vander Veken in Belsele een mini-tasting gekregen.

Distilleerderij: Suntory

Regio: Japan

Fles: Hibiki 21 jaar blend

Kleur: appelsien

ABV: 43%

Geen slechte start zou ik zeggen deze whisky. Lekker warm in de mond en prikkelend aan de tong. Gember en wat kruiden mooi in balans. Prachtige whisky. De beste blend die ik al gehad heb.

91/100

Distilleerderij: Tomatin

Regio: Schotland, Highland

Fles: Tomatin decades

Kleur: Goud

ABV: 46%

Deze de topper van de avond amai. Deze whisky in 2011 uitgebracht om de 50 jaar dienst te vieren van master distiller Douglas Campbell staat bovenaan mijn verlanglijstje. De whisky is een mengeling van vaten tussen 1967 en 2005.

Een zeer complexe whisky die toch perfect in balans is. Je krijgt een hele hoop smaken te verwerken vanille, droog fruit, dennenaalden. Geen rook te bespeuren de whisky is lekker romig. Ik moest even aan royal lochnagar denken waarvan ik de 12 jaar staan heb. Wel met dit verschil dat ik royal lochnagar een ontgoocheling vind en dit een echte topper.

Kopen dit spul als je er nog aangeraakt.

94/100

Distilleerderij: Glengoyne

Regio: Schotland, Highland

Fles: Glengoyne 1996-2010 port cask finish

Kleur: Amber

ABV: 46%

Ik geef toe een grote fan van Glengoyne ben ik nooit geweest. Ik vind deze meestal nogal vlak. Deze smaakt nogal noterig, wat droog fruit en uiteraard de port. De whisky smaakt ook zeer jong. Een doordeweekse whisky, zeker niet slecht maar geen hoogvlieger.

83/100Dank u Niek en Ilse

Dank u! Posted on 25/09/2011 08:36

Gisteren bij mijn instuif/verjaardagsfeest een lekker fleske gerstenat gekregen van Niek en Ilse

The Dalmore 12 jaar eentje die ik nog niet had. Alvast bedankt die probeer ik binnenkort eens aan mijn lippen te zetten om mijn 35 jaren en mijn aantstaande dubbele vaderschap te vieren.Dank u David en Ina

Dank u! Posted on 11/07/2011 14:50

Gisteren een flesje gekregen van David en Ina voor ons nieuw huisje.

The Balvenie 21 y portwood. Je kan slechtere dingen krijgen. Eentje die ik altijd al wou hebben joepie!The Old Ballantruan

Tasting Notes Posted on 11/07/2011 09:10

Distilleerderij: Tomintoul
Regio: Schotland (Speyside)
Leeftijd: geen vermelding
ABV: 50%

Deze whisky gisteren geproefd bij mijn broere in Gent. Ik moet zeggen dat dit wel een aanrader is. Deze peated speysider is echt top. Ik ben niet zo fan van Tomintoul maar dit is gewoon een andere whisky. Volgens de oude tradities gemaakt blijkbaar zonder filtering. Een zachte romige whisky waar uiteraard ook de turf zeer aanwezig is. Het zit zo ergens tussen Ardberg en Bowmore maar toch smaakt deze anders dan onze vrienden van Islay. Ja deze moet je toch echt eens proberen. Dit is één van de betere releases van het moment.

Score: 86nieuwe aankopen

Whisky Talk Posted on 04/07/2011 21:25

Omdat ik in ierland maar 1 fles kocht hier in Lochristi eens een kijkje gaan nemen bij Declercq en zoon een drankenhandel met een aanzienlijk aanbod aan whisky.

Volgende flessen meegenomen:

Benriach Importanticus Fumosus 12y tawny port finish

en

Bowmore 16y port matured natural cask strength 53,1%Jameson Distillery reserve

Whisky Talk Posted on 04/07/2011 21:16

In Ierland heb ik uiteindelijk maar 1 fles gekocht. Ik moet zeggen ik heb nog even getwijfeld in de shop in midleton distillery maar toen ik mijn prijslijst erbij nam heb ik het maar laten zitten. Je koopt de meeste whiskeys goedkoper in België.

Eentje heb ik wel meegenomen:

De jameson distillery reserve 12 jaar oud. Deze kon je enkel kopen in de shop. Dus voor 40 euro meegenomen. Het is de enige fles die ik tot nu toe nog niet heb opengedaan in mijn bescheiden collectie.

Wellicht zal ik deze delen met andere liefhebbers en wat samples bezorgen.

Ik dacht nog meer flessen op de luchthaven te kopen maar daar was bijna geen aanbod wegens maar 2 shops met whiskey.Kilbeggan (2)

Tasting Notes Posted on 04/07/2011 21:07

Distilleerderij: Cooley, Locke’s distillery
Regio: Ierland
Fles: Kilbeggan blend
ABV: 40%

Bij het bezoek aan locke’s distillery deze mogen proberen (zit mee in de toegang begrepen). Ik moet zeggen dat deze blend me bevalt. Hij is beter dan de standaard blend van jameson en bushmills.

Je krijgt een typische zachte romige makkelijk drinkbare Ierse whiskey maar met lekkere abrikozen en gestoofde peren in de afdronk.

In tegenstelling tot de andere whiskeys van de Cooley groep wordt deze nog gedistilleerd in Kilbeggan. Het verslag over locke’s distillery volgt later.

Ik kreeg op een tasting al eens te horen dat als je één distilleerderij hebt gezien je ze allemaal hebt gezien. Wel ik moet zeggen dat ik me daar niet kan in vinden. Zowel midleton distillery als locke’s distillery zijn aanraders bij een bezoek aan Ierland.

Ik kocht geen fles van kilbeggan daar ze door de hoge taksen in Ierland (maatregel om het drankmisbruik tegen te gaan) bij ons goedkoper is.

Score: 76Green Spot Pure Pot Still

Tasting Notes Posted on 04/07/2011 20:58

Distilleerderij: Midleton distillery (Jameson)
Regio: Ierland
Fles: Green spot pure pot still
ABV: 40%

In de midleton distillery deze eens geprobeerd. Ik kreeg van de barman ook nog mee dat deze whiskey recent weer is gelanceerd. Ik dacht even proeven en misschien een fles meenemen.

Ik zou deze gemakkelijk kunnen afschieten maar laat ons zeggen dat er nog werk aan is. Ik heb mijn glas niet leeggedronken iets wat me niet vaak overkomt.

De whiskey is zeer zacht en romig maar daarmee is ook alles gezegd, weinig smaak en geen finish.

De naam green spot: vroeger markeerde men vaak de vaten met een kleur verf waaronder groen dus vandaar de naam green spot.

Jim Murray vindt deze wel heel goed maar met de beste wil daar begrijp ik niets van.

Score: 63Ballydoyle

Tasting Notes Posted on 04/07/2011 20:52

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Ballydoyle finest quality irish whiskey
ABV: 40%

Op reis in Ierland deze geprobeerd in een pub. De enige keer dat ik deze voor mij onbekende whiskey heb gevonden. De prijs is ongeveer 20 à 25 euro.

Wanneer ik de eerste keer proef verrast. We krijgen de eerst zachte romige smaak zoals bij veel Ierse whiskeys maar daarna wordt het iets kruidiger en warmer en in de afdronk krijg je wat abrikozen. Maar het is allemaal wel zeer snel voorbij. Wanneer ik een tweede keer proef blijkt deze whiskey toch nogal vlak te zijn. Een teleurstelling.

score: 65Whisky tasting @ Den Hoorn dd 18/02

Events Posted on 19/02/2011 10:04

Gisteren op uitnodiging nog eens een tasting gedaan in den hoorn in Lier.

De tasting 25 euro georganiseerd door Den Hoorn en gebracht door Stijn Hiers van Lord of the drams.

De tasting is voor mij eens iets nieuws daar we telkens 2 whiskies krijgen: 1 officiële botteling en 1 onafhankelijke botteling van dezelfde whisky.

Een whisky battle ;o)

Tussendoor naar gewoonte boterhammen met roze zalm, water. We worden in de watten gelegd zoals we dat door Bart (eigenaar van Den Hoorn) gewoon zijn.

1e battle

Officieel: Glenturret 10 jaar een zachte zoete whisky maar nogal kruidig

Onafhankelijk: Glenturret Signatory 14 jaar. Een mengeling van 2 vaten. Iets kruidiger dan de officiële botteling maar flets van smaak.

Winnaar: de officiële botteling

2e battle

Officieel: Bruichladdich 18 jaar 46%. Die het laatste jaar op een wijnvat werd gezet. Eerst proef je wat lichte zoete honing en wat kruiden daarna petrol en gummy laarzen. Bah echt slecht. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit al zo een walgelijke whisky heb geproefd.

Onafhankelijk: Riverstown (deel van Blackadder) 18 jaar 50,2%. Deze smaakt droger en kruidiger. De whisky heeft ook meer body en de petrol en gummy laarzen zijn minder aanwezig.

Winnaar: de onafhankelijke botteling

3e battle

Officieel: Mortlach speyside 16jaar fauna en flora 43%. Zoete honing met lichte kruiden. Niet slecht maar weinig uitgesproken iets te doordeweeks.

Onafhankelijk: Mortlach Signatory 17y. Ik krijg een iets minder zoete whisky maar proef duidelijk vanille en abrikoos. Dit vonden we allen de beste whisky die we proefden.

Winnaar: de onafhankelijke botteling

4e en laatste battle

Officieel: Laphroaig 10 jaar 58,3% cask strength. Wat kan ik zeggen full body en de rook en de zware alcohol overheersen. Iets te veel van het goede voor mij.

Onafhankelijk: High spirits 11 jaar, natural cask strength. Weinig verschil in smaak met de officiële botteling. De whisky is iets droger.

Winnaar: onbeslist

We kregen van Stijn Hiers nog volgende info die ik interessant vermelden vond:

Voor de officiële bottelingen gebruikt men vaak de afkorting MH market house en Indie voor de onafhankelijke (independent) bottelaars.

Vaak wordt aangenomen door verzamelaars dat de onafhankelijke bottelingen meestal beter zijn. Ik heb zelf ondervonden dat dit niet altijd waar is.

Wel is het zo dat onafhankelijke bottelaars in principe de whisky nooit bijkleuren met spirit caramel en ook niet koud filteren (verwijderen van de oliën). Hierdoor ontstaan ook de smaakverschillen met de officiële bottelingen.

Zonder Stijn Hiers te willen afmaken wil ik toch even meegeven dat ik de presentatie maar mager vond. Stijn toonde veel op het grote scherm via de powerpoint presentatie maar ik mis vooral passie bij Stijn. Het kon even goed over stofzuigers gaan. Ik heb al betere tastings gehad zowel qua whiskies maar dat is uiteraard persoonlijk als qua presentatie.

Ik kocht de Glenmorangie Nectar d’or. Geen van ons kocht een van de whiskies die we die avond hebben geproefd en ik zag ook weinig andere deelnemers die whiskies kopen.Whisky festival Gent

Events Posted on 19/02/2011 09:40

Naar jaarlijkse gewoonte ging ik ook dit jaar naar het whisky festival in Gent.

De voorgaande jaren nam ik altijd wat vrienden en familie mee maar deze haakten nu af daar ze het festival te duur vinden.

Aangezien mijn vrouw ook mee gaat zullen we ineens de Schotse beurs ook meepikken.

Zaterdag namiddag rond 14u30 komen we aan. Aan de drukte te zien zou je niet zeggen dat het te duur is. Aangezien ik elke editie al heb gedaan (volgens mij) tracht ik wel een beetje naar enige vernieuwing.

Ik kan niet ontkennen dat de organisatie dit met de Islay room niet heeft geprobeerd en op de website stonden nog enkele zaken aangekondigd die dan uiteindelijk niet zijn doorgegaan.

Aan de inkom krijgen we maar 3 drams per persoon, dat vind ik persoonlijk maar een mager beestje. Dat waren er vroeger toch meer denk ik.

Op het festival merk ik dat dezelfde dealers van vorig jaar er zijn en ik kan zelf niet echt nieuwe standhouders opmerken. Ik moet het toegeven de mot zit er wat in bij mij. Ik heb het een beetje allemaal gezien in Gent.

Ik had in tegenstelling tot voorgaande jaren ook geen lijstje gemaakt van whiskies die ik absoluut wou proeven.

Volgende whiskies geprobeerd:

Connemara Turf Mor

Een zachte Ierse whiskey met veel turf die ondanks het hoge alcohol percentage 58,2% makkelijk drinkbaar blijft.

Glenmorangie Nectar d’or

Een explosie van zoete honing in mijn mond. Als echte zoetebek kan ik dit zeer appreciëren. Dit doet mij ook wel denken aan The Balvenie.

Chieftains’ 11y Dailuaine

43% alcohol. Een mengeling van zoete honing en lichte peper. Niet slecht maar niet mijn ding.

Tussendoor zijn we even naar de Schotse beurs geweest daar merken we dat er minder standhouders zijn als vorig jaar en het is veel hetzelfde. Ik kom bij het terugkeren iemand van de organisatie tegen die ik ken van bij Elanor. Ik spreek hem aan op het minder aantal standhouders (ik wil weten of ik mij vergis) maar neen inderdaad gezien de scherpe concurrentie onder de standhouders zijn er dit jaar wat die afhaken.

Op de beurs de festival botteling gekocht voor mijn broer en voor mezelf de Connemara Turf Mor.

Volgend jaar sla ik deze beurs eens over en zal ik het festival in Spa eens proberen.

Terwijl ik samen met mijn vrouw te voet terugkeer naar mijn broere David merk ik op dat onze blauwe vrienden (inderdaad de Gentse flikken) alle auto’s die van de parking komen rond het Smak en het festival in het zakje laten blazen. Er wordt ook heel wat geschreven. Best altijd een bob meedoen….Dank u zwaardvechters

Dank u! Posted on 01/02/2011 19:29

Na het laatste event in 2010 van Elanor besloot ik er de brui aan te geven als zwaardvechter.

Mijn collega zwaardvechters hadden echter niet nagelaten mij eens in de bloemetjes (of beter gezegd in de whisky) te zetten.

Aangezien ik zelf mocht kiezen heb ik dan op de whisky tasting in Den Hoorn mijn flesje gekocht.

Port Askaig 25y 45,8%

Een lekkere whisky die ik eerder al eens had geproefd.

Een combinatie van fruitige honing en rokerig eikenhout.Tasting Den Hoorn Lier

Events Posted on 01/02/2011 19:21

Op vrijdag 8 oktober 2010 nog eens een tasting gedaan in mijn favoriete winkel Den Hoorn in Lier:

Dit keer was het geen traditionele tasting waarbij iemand de tasting geeft maar je kon vrij kiezen uit volgende lijst (je betaalt per whisky die je proeft):

Aberfeldy 12 Y
Aberlour 10 Y
Aberlour A’Bunadh
An Cnoc 12 Y
Ardbeg 10 Y
Arran 12 Y
Auchentoshan 10 Y
Balblair ’97 10 Y
Balvenie 12 Y
Balvenie 21 Y Port
Benriach Heart of S.
Benromach Traditional
Bowmore 12 Y
Bruichladdich Peat
Bunnahabhain 12 Y
Caol Ila 12 Y
Clynelish 14 Y
Cragganmore 12 Y
Dalmore 12 Y
Dalwhinnie 15 Y
Edradour 10 Y
Glencadam 10 Y
Glendronach 12 Y
Glendronach 15 Y
Glendronach 18 Y
Glen Elgin 12 Y
Glenfarclas 12 Y
Glenfiddich 15 Y Solera
Glen Garioch 8 Y
Glengoyne 10 Y
Glenkinchie 10 Y
Glenlivet 12 Y
Glemorangie 10Y
Glenmorangie Port W.
Glenmorangie Astar
Glenmorangie 18 Years
Glen Moray 12 Y
Glenrothes Sel Reserve
Hazelburn 2000 Small C.
Highland Park 12 Y
Jura Superstition
Knockando 12 Y
Lagavulin 16 Y
Laproaig 10 Y
Loch Lomond
Longrow CV
Macallan 10Y Fine
Oban 14 Y
Old Pulteney 12 Y
Springbank 10 Y
Talisker 10 Y
Tobermory 10 Y
Tomatin 12 Y
Tomintoul 10 Y
Tullibardine 1993
(B) Belgian Owl 3Y
(VS) Maker’s Mark
(J) Nikka Yoichi 10 Y
(I) Midleton Very Rare
Big Peat (D. Laing)
(Z) Mackmyra SP02 Anniv
(F) Armorik
(W) Penderyn
(I) Connemara CS Peated
(I) the Wild Geese Rare
(VS) Jack Daniel’s
Ardmore
Mortlach 16 Years FF
Scapa 16 Years
Ardbeg Corryvreckan
Glen Ord 12 Years
Highland Park 18 Years
(In) Amrut Fusion
(B)Belgian Owl 4 Years
Talisker 18 Years
Liddesdale Adelphi (Bunnahabhain 18 Years – Islay)

Persoonlijk was ik niet onder de Indruk van deze lijst daar ik de meeste al had geproefd, bovendien vond ik dat er weinig speciaals bij was. Aangezien mijn broer David toch plaatsen had gereserveerd ben ik meegegaan.

Volgende drams geprobeerd:

Glendronach 15 jaar en 18 jaar: sherry, zeer zoet, honing, hout. De 18 jaar is nog iets zoeter maar toegegeven er was weinig smaakverschil tussen de 15 en 18y. David kocht de 15y daar deze +- 20 euro goedkoper was en de smaak bijna identiek aan de 18y.

Hazelburn 2000 small C.: Warm, veel body, lichte kruiden maar doordeweeks…

Loch Lomond: zoet, honing, zeer lekker maar wel wat een apéritief smaak

Mortlach 16y FF: Honing, noten, vlakke smaak, niet mijn ding

Benromach traditional: Turf, zacht en zoet. Zeer lekker. David en mijn schoonvader kochten een fles.

Midleton very rare: Na mijn huwelijksreis naar Ierland wou ik deze nu toch eens proeven ondanks de vele kritieken. Zoete abrikozen, de betere versie van Jameson. Een lekkere whisky maar 145 euro voor een fles, neen dat is het absoluut niet waard.

Liddesdale Adelphi: Appels, zoet, kruiden, medium body.

Glen ord: Droog, weinig uitgesproken smaak en geen echte finish.

Ardmore: Complex, zoet, warme kruiden, honing.

Iedereen was het er over eens de Benromach traditional was de ster van de avond.Bedankt familie

Dank u! Posted on 17/10/2010 19:05

Naar aanleiding van mijn verjaardag 25/09 weer wat whisky gekregen van de familie.

Allen van harte bedankt!

J&B

Chivas Regal 12 jaar

The Balvenie double wood 12 jaar

Glenfiddich 18 jaar

Glendronach 12 jaar

Ardberg SupernovaGlenrothes

Tasting Notes Posted on 28/06/2010 21:26

Distilleerderij: Glenrothes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: geen leeftijdsvermelding, single malt
ABV: 43%

Deze whisky kan ik als zoetebek echt wel pruimen. Eerst krijg je zoete honing met een vleugje vanille en ook sherry. Daarna wordt de whisky wat kruidiger en warmer in de mond. In de afdronk krijg je nog een vleugje rook mee. Daarna heb je lang een zoete nasmaak in de mond, heel de rit naar huis ;o).

Deze whisky is echt zeer smaakvol en ik wil hier wel eens een oudere fles van proeven want dat moet echt top zijn.

Score: 89Cragganmore 12 Years Old (2)

Tasting Notes Posted on 28/06/2010 21:20

Distilleerderij: Cragganmore
Regio: Schotland (Speyside)
ABV: 40%
Fles: 12 jaar

Gisteren de bbq bij David afgesloten met 2 whiskies. Eerst deze Cragganmore 12 jaar. Een complexe whisky. De whisky is eerst fleurig en zacht en daarna krijg je ook wat turf te proefen. Zeer smaakvol. Een allrounder.

Score: 84J&B

Tasting Notes Posted on 27/06/2010 10:23

Distilleerderij: Blend
Regio: Schotland
Fles: J&B (Justerini en Brooks)
ABV: 40%

Bij gebrek aan malts vorige week deze blend voor het eerst geprobeerd in Luxemburg. Ik had al eerder gehoord dat deze blend best drinkbaar is en dat kan ik alleen maar bevestigen. Deze blend is zeer zacht en soepel. De whisky is smaakvol. Ik dacht een heel klein beetje turf te proeven op de achtergrond.

Een geslaagde blend

Score: 77Caol Ila 10 jaar Dun Bheagan

Tasting Notes Posted on 11/06/2010 19:26

Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 10 jaar Dun Bheagan
ABV: 43%

De start is zoet maar dit gaat snel over naar rook. Ik vond de whisky nogal droog. Niet slecht maar ook geen hoogvlieger.

Score: 77Ben Riach 12y sherry wood

Tasting Notes Posted on 11/06/2010 19:21

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Ben Riach 12 jaar sherry wood
ABV: 46%

Deze Ben Riach is zeker niet slecht. Het is een goede balans tussen sherry en kruidig, ook wel zeer zoet maar de importanticus fumosus was toch nog lekkerder

Score: 80Ben Riach 12y importanticus fumosus port

Tasting Notes Posted on 11/06/2010 19:18

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Ben Riach 12 jaar Importanticus fumosus (peated Ben Riach), port
ABV: 46%

Ben Riach heeft een reeks importanticus fumosus uit. Eigenlijk een Ben Riach met heel wat rook. Deze reeks bevat een sherry, port en rum finish. Ik heb de port finish geproefd.

Ik kan deze Ben Riach best wel pruimen. Ben Riach is traditioneel een whisky die echt goed in balans is en dit is hier niet anders. Lekkere warme kruiden, rook en een zoete port toets, echt een juweeltje. Sommige finishes van Ben Riach zijn niet zo geweldig maar deze is een schot in de roos.

Score: 87Volgende »