Gisteren op uitnodiging nog eens een tasting gedaan in den hoorn in Lier.

De tasting 25 euro georganiseerd door Den Hoorn en gebracht door Stijn Hiers van Lord of the drams.

De tasting is voor mij eens iets nieuws daar we telkens 2 whiskies krijgen: 1 officiële botteling en 1 onafhankelijke botteling van dezelfde whisky.

Een whisky battle ;o)

Tussendoor naar gewoonte boterhammen met roze zalm, water. We worden in de watten gelegd zoals we dat door Bart (eigenaar van Den Hoorn) gewoon zijn.

1e battle

Officieel: Glenturret 10 jaar een zachte zoete whisky maar nogal kruidig

Onafhankelijk: Glenturret Signatory 14 jaar. Een mengeling van 2 vaten. Iets kruidiger dan de officiële botteling maar flets van smaak.

Winnaar: de officiële botteling

2e battle

Officieel: Bruichladdich 18 jaar 46%. Die het laatste jaar op een wijnvat werd gezet. Eerst proef je wat lichte zoete honing en wat kruiden daarna petrol en gummy laarzen. Bah echt slecht. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit al zo een walgelijke whisky heb geproefd.

Onafhankelijk: Riverstown (deel van Blackadder) 18 jaar 50,2%. Deze smaakt droger en kruidiger. De whisky heeft ook meer body en de petrol en gummy laarzen zijn minder aanwezig.

Winnaar: de onafhankelijke botteling

3e battle

Officieel: Mortlach speyside 16jaar fauna en flora 43%. Zoete honing met lichte kruiden. Niet slecht maar weinig uitgesproken iets te doordeweeks.

Onafhankelijk: Mortlach Signatory 17y. Ik krijg een iets minder zoete whisky maar proef duidelijk vanille en abrikoos. Dit vonden we allen de beste whisky die we proefden.

Winnaar: de onafhankelijke botteling

4e en laatste battle

Officieel: Laphroaig 10 jaar 58,3% cask strength. Wat kan ik zeggen full body en de rook en de zware alcohol overheersen. Iets te veel van het goede voor mij.

Onafhankelijk: High spirits 11 jaar, natural cask strength. Weinig verschil in smaak met de officiële botteling. De whisky is iets droger.

Winnaar: onbeslist

We kregen van Stijn Hiers nog volgende info die ik interessant vermelden vond:

Voor de officiële bottelingen gebruikt men vaak de afkorting MH market house en Indie voor de onafhankelijke (independent) bottelaars.

Vaak wordt aangenomen door verzamelaars dat de onafhankelijke bottelingen meestal beter zijn. Ik heb zelf ondervonden dat dit niet altijd waar is.

Wel is het zo dat onafhankelijke bottelaars in principe de whisky nooit bijkleuren met spirit caramel en ook niet koud filteren (verwijderen van de oliën). Hierdoor ontstaan ook de smaakverschillen met de officiële bottelingen.

Zonder Stijn Hiers te willen afmaken wil ik toch even meegeven dat ik de presentatie maar mager vond. Stijn toonde veel op het grote scherm via de powerpoint presentatie maar ik mis vooral passie bij Stijn. Het kon even goed over stofzuigers gaan. Ik heb al betere tastings gehad zowel qua whiskies maar dat is uiteraard persoonlijk als qua presentatie.

Ik kocht de Glenmorangie Nectar d’or. Geen van ons kocht een van de whiskies die we die avond hebben geproefd en ik zag ook weinig andere deelnemers die whiskies kopen.