Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whisky tasting @ Den Hoorn dd 18/02

Events Posted on 19/02/2011 10:04

Gisteren op uitnodiging nog eens een tasting gedaan in den hoorn in Lier.

De tasting 25 euro georganiseerd door Den Hoorn en gebracht door Stijn Hiers van Lord of the drams.

De tasting is voor mij eens iets nieuws daar we telkens 2 whiskies krijgen: 1 officiële botteling en 1 onafhankelijke botteling van dezelfde whisky.

Een whisky battle ;o)

Tussendoor naar gewoonte boterhammen met roze zalm, water. We worden in de watten gelegd zoals we dat door Bart (eigenaar van Den Hoorn) gewoon zijn.

1e battle

Officieel: Glenturret 10 jaar een zachte zoete whisky maar nogal kruidig

Onafhankelijk: Glenturret Signatory 14 jaar. Een mengeling van 2 vaten. Iets kruidiger dan de officiële botteling maar flets van smaak.

Winnaar: de officiële botteling

2e battle

Officieel: Bruichladdich 18 jaar 46%. Die het laatste jaar op een wijnvat werd gezet. Eerst proef je wat lichte zoete honing en wat kruiden daarna petrol en gummy laarzen. Bah echt slecht. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit al zo een walgelijke whisky heb geproefd.

Onafhankelijk: Riverstown (deel van Blackadder) 18 jaar 50,2%. Deze smaakt droger en kruidiger. De whisky heeft ook meer body en de petrol en gummy laarzen zijn minder aanwezig.

Winnaar: de onafhankelijke botteling

3e battle

Officieel: Mortlach speyside 16jaar fauna en flora 43%. Zoete honing met lichte kruiden. Niet slecht maar weinig uitgesproken iets te doordeweeks.

Onafhankelijk: Mortlach Signatory 17y. Ik krijg een iets minder zoete whisky maar proef duidelijk vanille en abrikoos. Dit vonden we allen de beste whisky die we proefden.

Winnaar: de onafhankelijke botteling

4e en laatste battle

Officieel: Laphroaig 10 jaar 58,3% cask strength. Wat kan ik zeggen full body en de rook en de zware alcohol overheersen. Iets te veel van het goede voor mij.

Onafhankelijk: High spirits 11 jaar, natural cask strength. Weinig verschil in smaak met de officiële botteling. De whisky is iets droger.

Winnaar: onbeslist

We kregen van Stijn Hiers nog volgende info die ik interessant vermelden vond:

Voor de officiële bottelingen gebruikt men vaak de afkorting MH market house en Indie voor de onafhankelijke (independent) bottelaars.

Vaak wordt aangenomen door verzamelaars dat de onafhankelijke bottelingen meestal beter zijn. Ik heb zelf ondervonden dat dit niet altijd waar is.

Wel is het zo dat onafhankelijke bottelaars in principe de whisky nooit bijkleuren met spirit caramel en ook niet koud filteren (verwijderen van de oliën). Hierdoor ontstaan ook de smaakverschillen met de officiële bottelingen.

Zonder Stijn Hiers te willen afmaken wil ik toch even meegeven dat ik de presentatie maar mager vond. Stijn toonde veel op het grote scherm via de powerpoint presentatie maar ik mis vooral passie bij Stijn. Het kon even goed over stofzuigers gaan. Ik heb al betere tastings gehad zowel qua whiskies maar dat is uiteraard persoonlijk als qua presentatie.

Ik kocht de Glenmorangie Nectar d’or. Geen van ons kocht een van de whiskies die we die avond hebben geproefd en ik zag ook weinig andere deelnemers die whiskies kopen.Whisky festival Gent

Events Posted on 19/02/2011 09:40

Naar jaarlijkse gewoonte ging ik ook dit jaar naar het whisky festival in Gent.

De voorgaande jaren nam ik altijd wat vrienden en familie mee maar deze haakten nu af daar ze het festival te duur vinden.

Aangezien mijn vrouw ook mee gaat zullen we ineens de Schotse beurs ook meepikken.

Zaterdag namiddag rond 14u30 komen we aan. Aan de drukte te zien zou je niet zeggen dat het te duur is. Aangezien ik elke editie al heb gedaan (volgens mij) tracht ik wel een beetje naar enige vernieuwing.

Ik kan niet ontkennen dat de organisatie dit met de Islay room niet heeft geprobeerd en op de website stonden nog enkele zaken aangekondigd die dan uiteindelijk niet zijn doorgegaan.

Aan de inkom krijgen we maar 3 drams per persoon, dat vind ik persoonlijk maar een mager beestje. Dat waren er vroeger toch meer denk ik.

Op het festival merk ik dat dezelfde dealers van vorig jaar er zijn en ik kan zelf niet echt nieuwe standhouders opmerken. Ik moet het toegeven de mot zit er wat in bij mij. Ik heb het een beetje allemaal gezien in Gent.

Ik had in tegenstelling tot voorgaande jaren ook geen lijstje gemaakt van whiskies die ik absoluut wou proeven.

Volgende whiskies geprobeerd:

Connemara Turf Mor

Een zachte Ierse whiskey met veel turf die ondanks het hoge alcohol percentage 58,2% makkelijk drinkbaar blijft.

Glenmorangie Nectar d’or

Een explosie van zoete honing in mijn mond. Als echte zoetebek kan ik dit zeer appreciëren. Dit doet mij ook wel denken aan The Balvenie.

Chieftains’ 11y Dailuaine

43% alcohol. Een mengeling van zoete honing en lichte peper. Niet slecht maar niet mijn ding.

Tussendoor zijn we even naar de Schotse beurs geweest daar merken we dat er minder standhouders zijn als vorig jaar en het is veel hetzelfde. Ik kom bij het terugkeren iemand van de organisatie tegen die ik ken van bij Elanor. Ik spreek hem aan op het minder aantal standhouders (ik wil weten of ik mij vergis) maar neen inderdaad gezien de scherpe concurrentie onder de standhouders zijn er dit jaar wat die afhaken.

Op de beurs de festival botteling gekocht voor mijn broer en voor mezelf de Connemara Turf Mor.

Volgend jaar sla ik deze beurs eens over en zal ik het festival in Spa eens proberen.

Terwijl ik samen met mijn vrouw te voet terugkeer naar mijn broere David merk ik op dat onze blauwe vrienden (inderdaad de Gentse flikken) alle auto’s die van de parking komen rond het Smak en het festival in het zakje laten blazen. Er wordt ook heel wat geschreven. Best altijd een bob meedoen….