Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

’t Aards Paradijs

Culinair Posted on 07/04/2012 09:54

Het is geweten van de Whivies dat het smulpapen zijn. Een
goed diner met een heerlijke dram nuttigen is dan ook een regelmatige
activiteit. Deze keer hadden we ook nog een verjaardag of twee in ons midden te
vieren, dus mocht het iets meer zijn… Met z’n allen naar ’t Aards Paradijs, de
culinaire tempel van sterrenchef Lieven Lootens in Merendree. We arriveren als
eersten om 19u30, maar al gauw loopt de zaak goed vol.

Het eerste wat opvalt is het prachtig ingerichte pand.
Dat zegt nog niets over de keuken, maar het oog is alvast gestreeld. We nemen
plaats aan de tafel die – wat had u gedacht – vlak tegenover de ruime whiskybar
staat. Lieven kent zijn nectar. We zien een aantal standaardbottelingen, maar
het overgrote merendeel zijn speciale flessen. We hebben moeite onze ogen er af
te houden. De bijzonder vriendelijke en hoffelijke dames die ons bedienen (ja,
we werden bediend door niet minder dan vijf lieftallige dames, dochters Lootens
incluis), staan ons toe om als aperitief zelf een fles uit de kast te halen.
Terwijl onze wederhelften Ilse en Sofie zich tegoed doen aan een frisse cava,
kiest Niek voor de Springbank 15 Year Old, terwijl Mark de Auchentoshan 21 Year
Old 1975 laat uitschenken. De toon is gezet.

De gerechtjes zijn letterlijk zinnenstrelend en bovendien
prachtige schilderijtjes op het bord. Niek en Mark kiezen voor de seizoensmenu
met Schots lamsrib, terwijl de vrouwen zich storten op de geweldige
groentenmenu. De verschillende bijpassende wijnen zorgen voor een diner dat de
perfectie benaderd, zonder zever! Dit is Genieten met grote G. Het was
natuurlijk te verwachten, de reputatie van de chef kennende, maar toch is het
fijn om je al hoog gespannen verwachtingen nog overtroffen te weten. Pure
klasse.

Niek en Sofie genieten van een kruidig chocoladedessert,
Mark en Ilse laten de kaasplank aanrukken. Koffie? Zeker. Afzakkertje? Mogen
dat er ook twee of drie zijn? Geen probleem. De whiskykast lonkt en de chef
komt er even bij om kennis te maken, want hij heeft gehoord dat er
whiskyliefhebbers in de zaak zijn. Samen genieten we nog na met enkele
geweldige whisky’s, zijnde de Auchentoshan 22 Year Old versus de Auchentoshan
25 Year Old, allebei op sherry gerijpt en gebotteld in een eerder oubollig
uitziende blauwe en rode decanter. Voorts passeert een Karuizawa 12 Year Old de
lippen, alsook de St Magdalene 19 Year Old Rare Malts, de Auchentoshan 16 Year
Old Bourbon Barrel 4445 for Belgium en een Littlemill 18 Year Old 1990 uit de
Murray McDavid Mission Gold Series. Het is die laatste die ons het meest kan
bekoren (hoewel Mark dat niet graag toegeeft, want de 21 Year Old uit 1975 was
ook een bijzondere hoogvlieger).

Wanneer we, zes uur later, om 01u30 het Aards Paradijs
sluiten (onze reputatie weer alle eer aandoend), zijn we wel enkele honderden
euro lichter, maar het was het dubbel en dik waard. Dit was grenzeloos lekker
in een uitstekend kader, voortreffelijke bediening met geweldige whisky’s. Het
Aards Paradijs heeft zijn naam niet gestolen.



mini tasting

Tasting Notes Posted on 07/04/2012 09:01

Vrijdag om een mooie werkdag af te sluiten bij notaris en vriend Vander Veken in Belsele een mini-tasting gekregen.

Distilleerderij: Suntory

Regio: Japan

Fles: Hibiki 21 jaar blend

Kleur: appelsien

ABV: 43%

Geen slechte start zou ik zeggen deze whisky. Lekker warm in de mond en prikkelend aan de tong. Gember en wat kruiden mooi in balans. Prachtige whisky. De beste blend die ik al gehad heb.

91/100

Distilleerderij: Tomatin

Regio: Schotland, Highland

Fles: Tomatin decades

Kleur: Goud

ABV: 46%

Deze de topper van de avond amai. Deze whisky in 2011 uitgebracht om de 50 jaar dienst te vieren van master distiller Douglas Campbell staat bovenaan mijn verlanglijstje. De whisky is een mengeling van vaten tussen 1967 en 2005.

Een zeer complexe whisky die toch perfect in balans is. Je krijgt een hele hoop smaken te verwerken vanille, droog fruit, dennenaalden. Geen rook te bespeuren de whisky is lekker romig. Ik moest even aan royal lochnagar denken waarvan ik de 12 jaar staan heb. Wel met dit verschil dat ik royal lochnagar een ontgoocheling vind en dit een echte topper.

Kopen dit spul als je er nog aangeraakt.

94/100

Distilleerderij: Glengoyne

Regio: Schotland, Highland

Fles: Glengoyne 1996-2010 port cask finish

Kleur: Amber

ABV: 46%

Ik geef toe een grote fan van Glengoyne ben ik nooit geweest. Ik vind deze meestal nogal vlak. Deze smaakt nogal noterig, wat droog fruit en uiteraard de port. De whisky smaakt ook zeer jong. Een doordeweekse whisky, zeker niet slecht maar geen hoogvlieger.

83/100