Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dank u David en Ina

Dank u! Posted on 11/07/2011 14:50

Gisteren een flesje gekregen van David en Ina voor ons nieuw huisje.

The Balvenie 21 y portwood. Je kan slechtere dingen krijgen. Eentje die ik altijd al wou hebben joepie!



The Old Ballantruan

Tasting Notes Posted on 11/07/2011 09:10

Distilleerderij: Tomintoul
Regio: Schotland (Speyside)
Leeftijd: geen vermelding
ABV: 50%

Deze whisky gisteren geproefd bij mijn broere in Gent. Ik moet zeggen dat dit wel een aanrader is. Deze peated speysider is echt top. Ik ben niet zo fan van Tomintoul maar dit is gewoon een andere whisky. Volgens de oude tradities gemaakt blijkbaar zonder filtering. Een zachte romige whisky waar uiteraard ook de turf zeer aanwezig is. Het zit zo ergens tussen Ardberg en Bowmore maar toch smaakt deze anders dan onze vrienden van Islay. Ja deze moet je toch echt eens proberen. Dit is één van de betere releases van het moment.

Score: 86



Auchentoshan 16 Year Old 1988 for Belgium

Tasting Notes Posted on 11/07/2011 08:37

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 1988 16 Year Old Cask 4445 for Belgium
Kleur: stro
ABV: 58,9%

Ananas

Auchentoshan bottelde enkele zustervaten die allen op
30/12/1988 op bourbonvaten werden gestoken. Zo proefden we reeds cask 4441, dat op 15-jarige leeftijd werd gebotteld en hebben we cask 4446, dat op 18-jarige leeftijd gebotteld werd for Belgium, ook in de verzameling. Vandaag proeven we vat 4445, dat op 16-jarige
leeftijd werd gebotteld, eveneens exclusief voor België.

Deze lijkt verdacht veel op vat 4441 (4446 proefde ik nog
niet), met vanille, gesuikerde LU-koekjes en perensiroop. Heel wat mout, ook.
Robuuste neus.

Deze is – zoals we van vele Toshans uit de jaren ’80
gewoon zijn – best heet. Maar niet schroeiend. Fruitig met appels, peren en
heel wat ananas. Winegums, wederom. Maar wel een tikkeltje bitter aan het einde
van de rit.

De afdronk duurt lang, maar eindigt spijtig genoeg op een
te bittere noot.

We kregen hem te proeven in de distilleerderij afgelopen
maand, maar omdat de fles ten einde was, kreeg ik het flesrestje – in de fles –
mee. Vandaag vond ik hem minder dan ter plekke, twee weken geleden. Dat bewijst
nogmaals dat omgeving, temperatuur, stemming en dergelijke meer altijd bepalend
zijn.

Geproefd
door Mark Dermul op 03-07-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)