Deze DVD, geproduceerd door een crew uit Gent nota bene, maakt zijn belofte van ‘a unique exploration of the great Islay tradition’ helemaal waar.
De film leidt de kijker langs de 8 distilleerderijen op Islay (Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin en Laphroaig) en laat key people aan het woord, die de traditie van het stoken op Islay uit de doeken doen. En hoe! Het enthousiasme druipt er af. Je kan enkel maar ontzag hebben voor die stielmannen.
Maar het gaat veel verder dan dat! De beelden zijn om bij weg te dromen, zo mooi gefotografeerd, het geheel onderstreept met prachtige, sfeervolle muziek en doorspekt met interessante feiten, zonder belerend of saai te worden. Integendeel! Dit is een pareltje van 60 minuten.
De gids – die niet één keer zijn mond opendoet, behalve om te proeven – is niemand minder dan de Gentse whiskygoeroe Bob Minnekeer. Trouwens, als je met je box, waarin ook een boekje zit met uitleg, laat signeren door Bob in zijn whiskykelder Glengarry te Gent, krijg je gratis een drammetje aangeboden.
De box, gelimiteerd tot 7.000 stuks waarin naast de klassieke DVD ook een Blu-Ray versie zit, is beschikbaar voor amper 29,99 EUR en die prijs meer dan waard. Dit is the second best thing, na persoonlijk naar het eiland Islay, Queen of the Hebrides, af te reizen.
Een dikke proficiat voor Olav, Fabian, Ellen, Lies, Sean, Olivier en hun creatieve bende. Dank ook aan Dersou om mij een exemplaar te bezorgen.
Een absolute aanrader!
Ik vind het ook een heel knappe dvd, maar er is een maar.Waarom moet er altijd een portie marketing bij zijn?Ik bedoel maar dat Jim Mc Ewan ons weer maar eens wil laten geloven dat het zilte van de whisky komt van de Jodium die in de lucht zit op Islay. En dat deze zeezoutkristallen zo door de poriën van het vat in de whisky komt.Dit is de grootste bullshit dat er bestaat.In de poriën van de whiskyvaten zitten THYLLEN, deze Thyllen zorgen ervoor dat er geen vloeistof en/of kristallen door de poriën van het hout kunnen. Daardoor lekken de vaten niet.Daarom kunnen er nooit zout kristallen in de whisky komen waardoor deze zijn zilte smaak dus NOOIT kan krijgen van het zout in de lucht.Marketing praat dus.