Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 13 Year Old 2007 Brabazon 4, OB 2020, Carcavelos wine barrels, 10.000 bts
Kleur: amber
ABV: 49.5%

Witte Porto?

Deze 4e Brabazon-release is meteen ook de laatste in die reeks. Hij kreeg een finish op Carcavelos White Port. Excuseer? Carcavalos is dan wel een versterkte witte wijn – zeg maar witte porto – maar aangezien deze niet in de Douro-vallei wordt gemaakt, mag het ook de naam porto niet dragen. Dus Carcavelos White Wine Barrels ware beter geweest. Maar dit terzijde. We get the point. Laten we maar gauw proeven.

Bijzonder rijke, zoete en aromatische neus op abrikozen, gestoofde peren, honing en limoen. De porto (excuseer) is onmiskenbaar op de neus, maar zorgt voor een dimensie zonder weerga. Het Teeling DNA vaart er wel bij. Indrukwekkend.

Fruitig en zoet op de tong, lekker olieachtig. Meteen appelsienen, perzik, appels, pompelmoes en smeuïge honing, een prikkel van peper en gember en zachte tannine. Iets geparfumeerd en een hint van sigaren en zelfs soja saus. Mooie balans en simpelweg heerlijk.

De afdronk is middellang op gekarameliseerde perzik, noten en kruiden van de eik.

Heerlijk! Mr Chasko – Alex voor de vrienden – is een kunstenaar, zeg dat ik het gezegd heb. Zo rond de 90 EUR, die ik met veel plezier op tafel legde. Het is mijn favoriet uit de reeks.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).