Distilleerderij: Dada Chapel
Regio: België
Fles: Dada Chapel Potato Vodka
Kleur: clear
ABV: 40.7%

Mona Lisa

Ik ga maar met de deur in huis vallen: ik ken absoluut niks van vodka. Ik drink dat normaal ook niet, behoudens soms in een cocktail. Ik heb slechts één fles vodka in huis just in case. Maar toen ik vernam dat er een nieuwe Belgische, sterker nog: Gentse, vodka op de markt is verschenen, vond ik dat reden genoeg om me daar eens mee bezig te houden. In mijn glas zit de Potato Vodka – ongefilterd! – van de Gentse distilleerderij Dada Chapel. Grondstof voor dit spul is de organisch verbouwde Mona Lisa aardappel.

Op de neus moet ik in eerste instantie zelfs aan gin denken. Da’s zo gek nog niet, denk ik dan. Hij is lekker fris en verrassend romig met aardse toetsen en iets wat me aan karwijzaad doet denken.

Op de tong vind ik ‘m eveneens romig – nog meer dan de neus aankondigde – en verrassend zoet. Maar de aardappel proef je wel echt en ik beken… ik vind het lekker!

De afdronk is relatief kort, maar wel romig, zoet en kruidig.

Hoewel vodka niet onmiddellijk een drank is waar ik naar zal grijpen (een beetje zoals mezcal, zeg maar; Timon weet wat ik bedoel), vond ik dit wel erg goed meevallen. En het feit dat hij van eigen bodem is, geeft hem tevens een beetje voorsprong. Vree wijs!

Ganda Mona Lisa

Oké, ik ken de ballen van vodka en als cocktail heb ik enkel nog maar een vodka orange gedronken. Ik ga het dus niet moeilijker maken dan nodig en pers wat appelsienen voor een vers sapje dat ik over mijn Dada Chapel Potato Vodka kieper. Nog een wieltje appelsien ter garnering en we zijn klaar.

Het resultaat is een heerlijk zomerse cocktail die ik Ganda Mona Lisa doop. Vree wijs!

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).