Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

SPIRIT : Dada Chapel Brhum

Tasting Notes Posted on 11/05/2021 16:43

Distilleerderij: Dada Chapel
Regio: België
Fles: Dada Chapel Brhum
Kleur: clear
ABV: 40%

Kokosnoot

Brhum? Wat is dat nu weer voor iets? Een rum met een B voor? Awel, ja en neen. In plaats van suikerriet te importeren en te fermenteren, besloot de ploeg van de Gentse Dada Chapel Distillery om hun eigen distillaat te maken van Belgische suikerbieten! Bijgevolg is de Brhum een ‘fine sugar beet distilled spirit’. Flink wat vaten in het voormalige koetshuis van het historische pand waar de distilleerderij begin 2020 in werd ondergebracht, werden met dit distillaat afgevuld. Dat belooft voor de toekomst. Ondertussen proeven wij graag dit distillaat, dat eerder een eau-de-vie van suikerbiet dan een rum is, natuurlijk. Aan de slag!

Zoetzure neus die me bekoort. Hij heeft zelfs iets tropisch, gene zever. Ik krijg Granny Smith appels, cake, kokosrotsjes en bloemsuiker. Fris en monter, echt.

Romig op de tong, lekker zoet met nog altijd een kleine zuurtje. Doet me niet meteen aan rum denken, maar dat hoeft ook niet. Dit is een Schnapps van de hoogste orde. En midplate verschijnt iets wat me aan rode kool doet denken. Grappig, maar lekker.

Aha! Nu dat is plezant! In de afdronk, die in dit genre gerust lang genoemd mag worden, verschijnt een toets van kokosnoot.

Ik beken, puur is het een beetje een buitenbeentje, waardoor ik er niet zo makkelijk naar zal grijpen voor een drammetje. Maar… in een cocktail is dit wellicht een topper omwille van het aangenaam brede smakenpalet.

Black Brhum

Die kokosnoot heeft me aan het denken gezet. Ik vulde een glas met ijsblokjes, voegde daar 5cl van deze Brhum aan toe, twee theelepeltjes kokossiroop en topte het geheel af met de Coca Cola Signature Mixer #3 Herbal.

Ja, dit is erg lekker! Ik liet me vertellen dat de Brhum met ginger ale ook lekker is, maar aangezien ik zonder ginger ale zat, kon ik niet anders dan zelf experimenteren. En dat lukte prima. Mijn Black Brhum is heerlijk!

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



VODKA : Dada Chapel Potato Vodka

Tasting Notes Posted on 11/05/2021 06:41

Distilleerderij: Dada Chapel
Regio: België
Fles: Dada Chapel Potato Vodka
Kleur: clear
ABV: 40.7%

Mona Lisa

Ik ga maar met de deur in huis vallen: ik ken absoluut niks van vodka. Ik drink dat normaal ook niet, behoudens soms in een cocktail. Ik heb slechts één fles vodka in huis just in case. Maar toen ik vernam dat er een nieuwe Belgische, sterker nog: Gentse, vodka op de markt is verschenen, vond ik dat reden genoeg om me daar eens mee bezig te houden. In mijn glas zit de Potato Vodka – ongefilterd! – van de Gentse distilleerderij Dada Chapel. Grondstof voor dit spul is de organisch verbouwde Mona Lisa aardappel.

Op de neus moet ik in eerste instantie zelfs aan gin denken. Da’s zo gek nog niet, denk ik dan. Hij is lekker fris en verrassend romig met aardse toetsen en iets wat me aan karwijzaad doet denken.

Op de tong vind ik ‘m eveneens romig – nog meer dan de neus aankondigde – en verrassend zoet. Maar de aardappel proef je wel echt en ik beken… ik vind het lekker!

De afdronk is relatief kort, maar wel romig, zoet en kruidig.

Hoewel vodka niet onmiddellijk een drank is waar ik naar zal grijpen (een beetje zoals mezcal, zeg maar; Timon weet wat ik bedoel), vond ik dit wel erg goed meevallen. En het feit dat hij van eigen bodem is, geeft hem tevens een beetje voorsprong. Vree wijs!

Ganda Mona Lisa

Oké, ik ken de ballen van vodka en als cocktail heb ik enkel nog maar een vodka orange gedronken. Ik ga het dus niet moeilijker maken dan nodig en pers wat appelsienen voor een vers sapje dat ik over mijn Dada Chapel Potato Vodka kieper. Nog een wieltje appelsien ter garnering en we zijn klaar.

Het resultaat is een heerlijk zomerse cocktail die ik Ganda Mona Lisa doop. Vree wijs!

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).