Distilleerderij: Dada Chapel
Regio: België
Fles: Dada Chapel Brhum
Kleur: clear
ABV: 40%

Kokosnoot

Brhum? Wat is dat nu weer voor iets? Een rum met een B voor? Awel, ja en neen. In plaats van suikerriet te importeren en te fermenteren, besloot de ploeg van de Gentse Dada Chapel Distillery om hun eigen distillaat te maken van Belgische suikerbieten! Bijgevolg is de Brhum een ‘fine sugar beet distilled spirit’. Flink wat vaten in het voormalige koetshuis van het historische pand waar de distilleerderij begin 2020 in werd ondergebracht, werden met dit distillaat afgevuld. Dat belooft voor de toekomst. Ondertussen proeven wij graag dit distillaat, dat eerder een eau-de-vie van suikerbiet dan een rum is, natuurlijk. Aan de slag!

Zoetzure neus die me bekoort. Hij heeft zelfs iets tropisch, gene zever. Ik krijg Granny Smith appels, cake, kokosrotsjes en bloemsuiker. Fris en monter, echt.

Romig op de tong, lekker zoet met nog altijd een kleine zuurtje. Doet me niet meteen aan rum denken, maar dat hoeft ook niet. Dit is een Schnapps van de hoogste orde. En midplate verschijnt iets wat me aan rode kool doet denken. Grappig, maar lekker.

Aha! Nu dat is plezant! In de afdronk, die in dit genre gerust lang genoemd mag worden, verschijnt een toets van kokosnoot.

Ik beken, puur is het een beetje een buitenbeentje, waardoor ik er niet zo makkelijk naar zal grijpen voor een drammetje. Maar… in een cocktail is dit wellicht een topper omwille van het aangenaam brede smakenpalet.

Black Brhum

Die kokosnoot heeft me aan het denken gezet. Ik vulde een glas met ijsblokjes, voegde daar 5cl van deze Brhum aan toe, twee theelepeltjes kokossiroop en topte het geheel af met de Coca Cola Signature Mixer #3 Herbal.

Ja, dit is erg lekker! Ik liet me vertellen dat de Brhum met ginger ale ook lekker is, maar aangezien ik zonder ginger ale zat, kon ik niet anders dan zelf experimenteren. En dat lukte prima. Mijn Black Brhum is heerlijk!

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).