De onafhankelijke Ierse distilleerderij Cooley – bekend van Kilbeggan, Connemara, Tyrconnell en Greenore – heeft twee nieuwe releases aangekondigd in haar Greenore Single Grain serie.

U bent wellicht al bekend met de gelauwerde Greenore 8 Year Old en Greenore 15 Year Old. De kans is echter groot dat u nog niet gehoord heeft van de Greenore 6 Year Old, die in 2010 gelanceerd werd voor de Scandinavische markt. Er is maar weinig info over te vinden en ik slaagde er niet in via een kanaal in dit land een fles te pakken krijgen. Een paar vrienden uit Londen bezochten in november Cooley Distillery zelve en waren zo vriendelijk mij twee flesjes mee te brengen uit de shop aan de distilleerderij.

De laatste fles op deze foto is de Greenore 18 Year Old, die in januari 2011 op de markt komt. Volgens Cooley wordt hij op dit moment gebotteld en zou hij op het einde van de maand in het UK en medio februari ook in de Benelux beschikbaar moeten zijn.

Maar de nieuwste release bij uitstek is wellicht de exclusieve Greenore 19 Year Old Single Cask #1798, gedistilleerd op 05.12.1990 en gebotteld op 29.10.2010 op een ABV van 60.5%. Slechts 300 flessen zijn beschikbaar en moeten zo’n 195 EUR per stuk kosten.

Maar ééntje te pakken krijgen zal de grote moeilijkheid worden (als u al bereid bent het heftige prijskaartje te betalen), want deze wordt enkel en alleen verkocht in de duty free shop The Loop in de luchthaven van Dublin (Terminal 2). The Loop heeft overigens het grootste duty free aanbod van Ierse whisky’s ter wereld (wat natuurlijk niet echt hoeft te verbazen).

Bottle Sharing, anyone? smiley