Cragganmore Distillery

Cragganmore Distillery,
Ballindalloch, Banffshire AB37 9AB

Tel: +44 (0) 1479 874635

Centraal in Speyside, in het dal tussen Aberlour en Grantown-on-Spey, in het dorp Ballindalloch ligt de Cragganmore Distillery (wordt Krekkenmor uitgesproken). De naam betekent grote of hoge rots in het Gaelic.

Voor John Smith in 1870 de Cragganmore Distillery bouwde, had hij reeds de nodige ervaring opgedaan bij Macallan, Glenfarclas en Glenlivet. De appel valt niet ver van de boom: John is namelijk de jongste zoon van George Smith, de oprichter van de Glenlivet Distillery.

Omdat er een grote vraag was naar malt, achtte John de tijd rijp om op eigen benen te staan. Hij kreeg het ook voor elkaar dat er een spoorweg – The Strathspey Railway – werd aangelegd tussen de destilleerderij en het Ballindalloch railway station. Zo werd Cragganmore Distillery de eerste om zijn whisky per spoor te transporteren. De zaken gingen goed. Maar ondanks het succes bleef Cragganmore een kleine onderneming. Het nadeel was dat de whisky enkel voor blends werd gebruikt.

Een vertrouwenspersoon van John Smith runde de destilleerderij tot 1893, wanneer John’s zoon Gordon manager werd van Cragganmore. Hij verbouwde de destilleerderij in 1902 en verkocht de zaak twee decennia later.

In 1923 kwam Cragganmore in handen van de Ballindalloch Estate and White Horse. In 1927 gingen de aandelen van White Horse over naar DCL. Het aantal stills werd in 1967 verdubbeld van twee naar vier. Kort daarna, in 1968, verwierf DCL ook de overige aandelen. Vandaag is Cragganmore Distillery in handen van UDV (Diageo). Zij erfden de aandelen bij de fusie van United Distillers en International Distillers and Vintners. De huidige master distiller is Shane Healy.

De destilleerderij produceert jaarlijks zo’n 12.000 tot 16.000 hectoliter single malt, die nog steeds hoofdzakelijk verdwijnt in blends.

De whisky zelf is droog, maar zeer aromatisch. De bijzonder ongewoon gevormde stills zijn hier verantwoordelijk voor. Cragganmore is één van de 6 Classic Malts.

Range

Cragganmore 12 Years Old
Cragganmore 14 Years Old
Cragganmore 17 Years Old
Cragganmore Distillers Edition