Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 23 Year Old 1995/2019 The Whisky Jury, Refill Hogshead #970, 245 bts
Kleur: goud
ABV: 51.2%

Belgium’s Got Talent

Hoera, ons kleine landje is een onafhankelijk bottelaar rijker. Hoewel hij zo weinig mogelijk over zichzelf wil vertellen en vooral de whisky wil laten spreken, kunnen we verklappen dat Joeri VDB uit Mechelen (we houden het toch nog een beetje mysterieus) al maanden bezig is met zijn project dat nu bekroond wordt met een eerste release. De naam The Whisky Jury is slim gekozen, want dekt vele ladingen. Hij jureert als het ware de whisky die hij wil bottelen, maar het is ook de ‘verengelste’ versie van zijn voornaam. Hij maakt zijn entree met een 23-jarige single cask Ben Nevis, gedistilleerd in 1995. Prachtig label, overigens. Mocht dit Belgium’s got talent zijn, dan was de eerste ja al binnen!

Heerlijke waxy neus op tropisch fruit. Denk banaan, perzik, mango en ananas. Tikkeltje snoeperig. Gesuikerde appelsienschillen, nougat en een hint van gyproc (oké, dat klinkt gek, maar werkt echt wel) en munt. Tot slot wat kersenthee en meringue. De tweede ja is binnen!

Lekker waxy op de tong en perfect drinkbaar zonder toevoeging van water. Onmiddellijk erg fruitig en tropisch (de mango en ananas worden versterkt en er komt wat extra limoen aan te pas), terwijl er een mooi mineraal kantje verschijnt. Honing over kiezels, mocht zulks bestaan. Tongstrelend met een knisperend pepertje. De derde ja is binnen!

De afdronk… nee, maak daar aub Afdronk met hoofdletter van. Lekker lang, waxy met flink wat munt, peper en de langzaam wegstervende tropische vruchten. Een heerlijk bittertje op het sterfbed. De vierde ja is binnen!

De Whisky Jury mag door naar de volgende ronde! Toeval wil dat dit de 30e Ben Nevis is die ik al proef. Wat een entree, zeg. Dat noemen ze binnenkomen langs de grote poort. Proficiat, Joeri, en veel succes. Ik kijk alvast uit naar je tweede release. En 140 EUR is echt wel bang for your buck in dit geval, hoor.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).