Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Doesburg, Nederland
Fles: Eaglesburn 1 Year Old Cask Aged Spirit ‘Xenna’, virgin & refill oak,
bottle 51, 20cl
Kleur: koper
ABV: 53%

Smaakbom

Het is nog wachten tot kerst 2018 op zijn minst (en wellicht wordt het
eerder begin 2019) voordat de Eaglesburn Distillery uit Doesburg zijn eerste
single malt op de markt brengt. Ondertussen kan je al wel genieten van hun gin,
rum en cask aged spirit. Dit is een gelimiteerde editie van een 1-jarige spirit
die uiteindelijk whisky zal moeten worden. Hij kreeg de naam Xenna mee en is
gebotteld ter ere van de 1e verjaardag van Xenna, nichtje van master distiller
Bart Joosten, eigenaar van deze jonge distilleerderij uit Nederland. Hij werd
gestookt op 6 april 2016 – de dag dat zijn nichtje Xenna geboren werd – en
gebotteld op 6 april 2017 – Xenna’s eerste verjaardag. Het zal nog ettelijke
jaren duren voordat Xenna (het nichtje) kan genieten van deze spirit, maar wij
hoeven gelukkig zo lang niet te wachten.

De neus verraadt voor een stuk wel de jonge leeftijd, maar daar is
natuurlijk niks mis mee. Flink wat zoete mout, een karrenvracht aan pruimen,
flink wat appelsienen en wat rood fruit in de mix. Zoethout, ook. Nieuwe eik
schemert erdoorheen. Hoewel hij duidelijk nog jong is, heeft hij toch al een
mooie gelaagdheid.

Het is een krachtige smaakbom! Opnieuw pruimen en appelsienen, aangevuld met
een karrenvracht aan nootmuskaat en zoethout. Er komt zelfs een verrassende
zilte toets doorheen, maar die is weg voor je er erg in hebt.

De afdronk is verrassend lang.

Wow, ik ben echt onder de indruk. Ik hoop maar dat Bart de spirit onder
controle houdt, want deze moet nog minstens twee jaar in een eiken vat
doorbrengen voordat het effectief whisky is. Maar ik ben er van overtuigd dat
Bart weet wat hij doet. En hij doet dat erg goed. Ik heb alvast kerst 2018 in
mijn kalender aangestipt. Op dat moment leg ik mijn oor bij hem te luister om
te zien wanneer zijn eerste single malt op de markt komt, want die wil ik zeker
proberen.

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).