Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 16 Year Old, OB 2023, bourbon & sherry, 5.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.0%

Sweet Sixteen

Eind 2023 lanceerde Kilchoman zijn oudste single malt ooit. En als ik me goed herinner waren er in België ocharme zo’n 18 flessen oftewel 3 cases beschikbaar, die natuurlijk in een oogwenk uitverkochten. Ik prijs me gelukkig met het sample dat ik van Spirits in the Sky meebracht. Hoog tijd om hem eindelijk te proeven. Prachtig kleurtje, by the way.

Zalige neus die perfect het midden houdt tussen de maritieme toetsen van het huis en de heerlijk zoete toetsen van goeie sherryvaten. Bosvruchten, agrums, honing, appeltjes en pruimenconfituur tegenover jonge takken, koude rook, zeewier en walnoten. Bijzonder complex, als u het mij vraagt.

Lekker olieachtig en krachtig op de tong, waarbij roet en assen eerst komen, onmiddellijk gevolgd door nootmuskaat en zwarte peper, alvorens de fruitigheid van de neus kans ziet om zich te tonen. Zacht drogend van de eik. Mooie rookontwikkeling. Evolueert richting vermolmd hout en kastanjes. Lijkt aan kracht toe te nemen. En aan kruidigheid ook. Knap!

De afdronk is heerlijk lang, rokerig en maritiem met intense rook en een flink ziltje op het sterfbed.

Dit is een prachtige expressie van Kilchoman, zoveel is zeker. De prijs – iets meer dan 200 EUR – is dan weer compleet van de pot gerukt.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).