Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Secret Islay Distillery 8 Year Old 2013 Catawiki

Tasting Notes Posted on 27/05/2024 16:30

Bottelaar: Catawiki
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Secret Islay Distillery 8 Year Old 2013/2021, Catawiki, Port Hogshead #3513, 77 bts
Kleur: vol goud
ABV: 53.3%

Catawhisky

Mijn part-time werkgever heeft ondertussen zo’n 6 single malts uitgebracht, die oorspronkelijk bedoeld waren voor onze beste aanbieders. Gelukkig kon ik zelf ook telkens een fles te pakken krijgen (of op z’n minst een sample) en dit is er zo eentje, ondertussen toch al drie jaar geleden gebotteld. De afkomst wordt geheim gehouden, maar ik denk wel dat we kunnen ontdekken waar deze jongeling vandaan komt. Hij rijpte op een portovat en werd op vatsterkte gebotteld.

Sappig rood fruit in een stoofpotje, gewikkeld in een flink rokerig jasje: da’s de neus van deze malt in een notendop.

Hij dartelt op de tong met een flinke bite van chilipeper, wat meteen wordt verzacht door een mooie, erg fruitige toets. Wederom een karrenvracht aan rood fruit, met verse aardbeien op kop, gevolgd door bosbessen en pruimen. De turf wordt zoetzuur en zorgt voor een krachtige rookontwikkeling. Iets van natte aarde verschijnt bij de tweede slok.

De afdronk begint eveneens sappig en zoet, maar wordt dan relatief snel erg droog met zelfs een scherp kantje op het sterfbed, wat zijn jonge leeftijd verraadt.

Het portovat heeft zeker en vast zijn stempel gedrukt, maar de peaty spirit wist er wel raad mee.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kilchoman 16 Year Old

Tasting Notes Posted on 27/05/2024 06:30

Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman 16 Year Old, OB 2023, bourbon & sherry, 5.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.0%

Sweet Sixteen

Eind 2023 lanceerde Kilchoman zijn oudste single malt ooit. En als ik me goed herinner waren er in België ocharme zo’n 18 flessen oftewel 3 cases beschikbaar, die natuurlijk in een oogwenk uitverkochten. Ik prijs me gelukkig met het sample dat ik van Spirits in the Sky meebracht. Hoog tijd om hem eindelijk te proeven. Prachtig kleurtje, by the way.

Zalige neus die perfect het midden houdt tussen de maritieme toetsen van het huis en de heerlijk zoete toetsen van goeie sherryvaten. Bosvruchten, agrums, honing, appeltjes en pruimenconfituur tegenover jonge takken, koude rook, zeewier en walnoten. Bijzonder complex, als u het mij vraagt.

Lekker olieachtig en krachtig op de tong, waarbij roet en assen eerst komen, onmiddellijk gevolgd door nootmuskaat en zwarte peper, alvorens de fruitigheid van de neus kans ziet om zich te tonen. Zacht drogend van de eik. Mooie rookontwikkeling. Evolueert richting vermolmd hout en kastanjes. Lijkt aan kracht toe te nemen. En aan kruidigheid ook. Knap!

De afdronk is heerlijk lang, rokerig en maritiem met intense rook en een flink ziltje op het sterfbed.

Dit is een prachtige expressie van Kilchoman, zoveel is zeker. De prijs – iets meer dan 200 EUR – is dan weer compleet van de pot gerukt.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).