Brouwerij: Elite
Regio: België
Fles: Elite Tripel, 330ml
Kleur: amber
ABV: 8%

Amicitia Fortior

Op een illustere zomeravond in juni 2008 sloten drie kerels, belust op ondeugd en kattenkwaad, een vriendschapsband voor het leven. De Elite was geboren. En als eerbetoon aan deze vriendschap besloten ze een tripel te brouwen bij Pirlot (die we nog kennen van de biertjes Kempisch Vuur; om maar te zwijgen van hun whisky) met ingrediënten uit hun eigen streek rond Peer in Belgisch Limburg. Ik kreeg twee flesjes in de hand gedrukt door mijn vriend Benny D, zelfs uit de streek afkomstig, die me er bovendien het gepaste glas bij gaf. Geweldig bedankt, Benny. En weet je wat? Het is nog lekker ook! Deze tripel schenkt amberkleurig met een mooie schuimkraag die lang blijft staan. De enkele gistvlokken die meekomen nemen we voor lief.

Zoete en kruidige, bijna florale neus met zachte hoptoetsen. Lekker verfrissend en uitnodigend, zeker op deze bijzonder warme zomeravond.

Verrassend zoet op abrikozen en moutsuikers, aangevuld met een mooi bittertje van de hoppen. Bijzonder dorstlessend als hij voldoende koel geschonken wordt (aangezien het vandaag 33°C is, heb ik hem vooraf nog een kwartiertje in de koelkast gelegd).

De finish is erg mooi. Prima balans tussen zoet en bitter en relatief lang. Het doet me verlangen naar een volgende slok en dat is altijd een goed teken.

Erg lekker ambachtelijk biertje uit Peer. Kudos! Het bier werd trouwens in oktober 2021 nog verkozen door het beste bier van de maand door de Limburgse bierproevers. Ik begrijp dat volkomen. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 08-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)