Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: The Meat Cowboys Barrel Aged #TMC001-23

Tasting Notes Posted on 07/08/2023 16:30

Brouwerij: Van Steenberge
Regio: België
Fles: The Meat Cowboys Barrel Aged #TMC001-23, 33cl
Kleur: amber
ABV: 11%

Bistecca

De Meat Cowboys zijn een stelletje ongeregeld (Steven, Lorenzo, Gilles en Anthony) met een voorliefde voor heerlijk vlees en hebben daarbij al op voorhand een plek in mijn hart veroverd. Bovendien proefde ik al enkele van hun hapjes op het onvolprezen When Whisky Meats BBQ festival (geen typo) alwaar dit bier ook voor het eerst werd voorgesteld. Het betreft een bier dat zich perfect laat vergezellen met een premium steak, dat spreekt. Het werd gebrouwen door Van Steenbergen en kreeg een dubbele rijping van 24 weken: eerst op een Old Forester Distillery vat en dan nog een Early Times Distillery vat. Hij schenkt een donker amberkleurig met mooie schuimkraag die langzaam wegtrekt.

Heerlijke, donkerzoete neus op karamel, toffee en moutsuikers met een duidelijke bourbon-toets die alleen maar afkomstig kan zijn van de bourbonvaten waarop hij gerijpt heeft. Het is een absolute meerwaarde voor deze tripel.

Ja, deze tripel is erg romig en bijna snoeperig op de tong. Als je een hopbittertje verwacht, ben je er wel aan voor de moeite, want deze is gewoonweg heerlijk zoet. Volmondig op  moutsuikers, toffee en butterscotch, gekarameliseerde maïs op de BBQ en gestoofd witloof, echt waar! Wat een complex biertje is dit, zeg.

De afdronk is lang, plakkerig en bevredigend. En ja, ik kan me perfect voorstellen dat dit het erg goed zou doen bij een stukje dry aged rib-eye, saignant gebakken uiteraard, van Lorenzo.

Helaas uitverkocht op Art Malts, maar ongetwijfeld nog te krijgen als je eens gaat genieten in Bistro Bistecca in Wielsbeke. Aangezien het #TMC001-23 betreft (lees: The Meat Cowboys eerste batch uit 2023), ga ik er vanuit dat er nog veel batches zullen volgen. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn. En Bistro Bistecca staat bij deze op de bucketlist.

Geproefd door Mark Dermul op 08-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Elite Tripel

Tasting Notes Posted on 07/08/2023 06:30

Brouwerij: Elite
Regio: België
Fles: Elite Tripel, 330ml
Kleur: amber
ABV: 8%

Amicitia Fortior

Op een illustere zomeravond in juni 2008 sloten drie kerels, belust op ondeugd en kattenkwaad, een vriendschapsband voor het leven. De Elite was geboren. En als eerbetoon aan deze vriendschap besloten ze een tripel te brouwen bij Pirlot (die we nog kennen van de biertjes Kempisch Vuur; om maar te zwijgen van hun whisky) met ingrediënten uit hun eigen streek rond Peer in Belgisch Limburg. Ik kreeg twee flesjes in de hand gedrukt door mijn vriend Benny D, zelfs uit de streek afkomstig, die me er bovendien het gepaste glas bij gaf. Geweldig bedankt, Benny. En weet je wat? Het is nog lekker ook! Deze tripel schenkt amberkleurig met een mooie schuimkraag die lang blijft staan. De enkele gistvlokken die meekomen nemen we voor lief.

Zoete en kruidige, bijna florale neus met zachte hoptoetsen. Lekker verfrissend en uitnodigend, zeker op deze bijzonder warme zomeravond.

Verrassend zoet op abrikozen en moutsuikers, aangevuld met een mooi bittertje van de hoppen. Bijzonder dorstlessend als hij voldoende koel geschonken wordt (aangezien het vandaag 33°C is, heb ik hem vooraf nog een kwartiertje in de koelkast gelegd).

De finish is erg mooi. Prima balans tussen zoet en bitter en relatief lang. Het doet me verlangen naar een volgende slok en dat is altijd een goed teken.

Erg lekker ambachtelijk biertje uit Peer. Kudos! Het bier werd trouwens in oktober 2021 nog verkozen door het beste bier van de maand door de Limburgse bierproevers. Ik begrijp dat volkomen. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 08-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)