Distilleerderij: Waterford
Regio: Ierland
Fles: Waterford Mortarstown 1.1
Kleur: witte wijn
ABV: 50%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we de Mortarstown 1.1 van de relatief nieuwe Ierse distilleerderij Waterford, exclusief gebotteld voor ons kleine landje. Deze malt rijpte 3 jaar, 11 maanden en 30 dagen. Typisch Waterford om zo in detail te gaan. Hij rijpte op een mix van bourbonvaten, virgin oak, ex-Margauxvaten en ex-Sauternesvaten en werd exclusief voor BeLux gebotteld.

Neus: Koekjesdeeg, amandelspijs en flink wat aardse toetsen, zoals mos. Vanille en witte chocolade komen piepen, terwijl vers fruit zich op de achtergrond koest houdt. Leuke neus.

Smaak: Moutsuikers en overrijpe banaan komen eerst, gevolgd door een mooie kruidigheid van gember, zoethout, zwarte peper en munt. De virgin oak heeft hier duidelijk gedomineerd.

Finish: De afdronk is lang en warm, flink kruidig met een drogend effect en een intens (maar verre van storend) bittertje op het sterfbed.

Bij het beste wat ik al van Waterford proefde. Hier te koop.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).