Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Nectar Degustatiebox 12/24: Paul John Nirvana

Tasting Notes Posted on 10/04/2023 19:00

Distilleerderij: Paul John
Regio: India
Fles: Paul John Nirvana
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we een malt uit India: Paul John Nirvana, die exclusief op voormalige bourbonvaten rijpte en gebotteld werd op het erg toegankelijke minimum van 40%.

Neus: Kruidige toetsen van de eik maken het mijn neus ietwat lastig om het fruit eruit te pikken. Met wat geduld meen ik mandarijn en kweepeer te herkennen, maar het is werken.

Smaak: Fluweelzacht op de tong, maar nu krijg ik enkel wat sultanas en nog meer eik. Er zit een verrassend ziltje toets aan en iets wat me aan verschaald bier doet denken.

Finish: De afdronk is lang, maar bijzonder droog en kruidig.

Jammer, maar dit is de eerste expressie uit deze prachtige box die mij niet kan bekoren. Hier te koop.

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Nectar Degustatiebox 11/24: Waterford Mortarstown 1.1

Tasting Notes Posted on 10/04/2023 15:00

Distilleerderij: Waterford
Regio: Ierland
Fles: Waterford Mortarstown 1.1
Kleur: witte wijn
ABV: 50%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we de Mortarstown 1.1 van de relatief nieuwe Ierse distilleerderij Waterford, exclusief gebotteld voor ons kleine landje. Deze malt rijpte 3 jaar, 11 maanden en 30 dagen. Typisch Waterford om zo in detail te gaan. Hij rijpte op een mix van bourbonvaten, virgin oak, ex-Margauxvaten en ex-Sauternesvaten en werd exclusief voor BeLux gebotteld.

Neus: Koekjesdeeg, amandelspijs en flink wat aardse toetsen, zoals mos. Vanille en witte chocolade komen piepen, terwijl vers fruit zich op de achtergrond koest houdt. Leuke neus.

Smaak: Moutsuikers en overrijpe banaan komen eerst, gevolgd door een mooie kruidigheid van gember, zoethout, zwarte peper en munt. De virgin oak heeft hier duidelijk gedomineerd.

Finish: De afdronk is lang en warm, flink kruidig met een drogend effect en een intens (maar verre van storend) bittertje op het sterfbed.

Bij het beste wat ik al van Waterford proefde. Hier te koop.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Nectar Degustatiebox 10/24: Armorik Classic

Tasting Notes Posted on 10/04/2023 12:00

Distilleerderij: Warenghem
Regio: Frankrijk
Fles: Armorik Classic
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we een Franse single malt: Armorik Classic, die rijpte op voormalige bourbonvaten.

Neus: Mooie, mature neus op enerzijds corn flakes en anderzijds stukjes tropisch fruit. Denk passievrucht, mango en een hint van granaatappel.

Smaak: De body is wat aan de lichte kant. De aroma’s van de neus keren op smaak terug, maar worden aangevuld met een verrassende zilte toets.

Finish: De afdronk is verrassend lang, zilt en kruidig.

Ideale malt om kennis te maken met deze Franse distilleerderij. Hier te koop.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



The Nectar Degustatiebox 9/24: Five Hundred Cuts Botanical Rum

Tasting Notes Posted on 10/04/2023 08:00

Distilleerderij: BrewDog Distilling Co
Regio: Schotland
Fles: Five Hundred Cuts Botanical Rum
Kleur: koper
ABV: 40%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we een rum die gestookt werd door de innovatieve jongens en meisjes van BrewDog – u weet wel, van hun populaire craft biertjes. We zitten dus wel degelijk in Schotland en niet in de Caraïben, voor alle duidelijkheid. Deze rum werd van melasse gemaakt, dubbel gestookt in pot stills en bijgekleurd met Muscovado suiker.

Neus: De neus is – zoals te verwachten was – mierzoet op speculaas, amandelpasta, gekonfijte sinaasappel en gember. Kruidnagel en een mespuntje kaneel, ook. Erg aangenaam.

Smaak: Volle body! Deze kan je bijna kauwen. Banaan, bruine suiker, speculaas, kruidnagel, amandelpasta… erg snoeperig, maar wel erg lekker.

Finish: De afdronk wordt lekker warm, dankzij de kruidigheid met kruidnagel en kaneel op kop.

Heerlijk puur, nog beter met een blokje ijs (echt!) en ongetwijfeld een machtig ingrediënt in menig rumcocktail. Hier te koop.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).