Distilleerderij: BrewDog Distilling Co
Regio: Schotland
Fles: Five Hundred Cuts Botanical Rum
Kleur: koper
ABV: 40%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we een rum die gestookt werd door de innovatieve jongens en meisjes van BrewDog – u weet wel, van hun populaire craft biertjes. We zitten dus wel degelijk in Schotland en niet in de Caraïben, voor alle duidelijkheid. Deze rum werd van melasse gemaakt, dubbel gestookt in pot stills en bijgekleurd met Muscovado suiker.

Neus: De neus is – zoals te verwachten was – mierzoet op speculaas, amandelpasta, gekonfijte sinaasappel en gember. Kruidnagel en een mespuntje kaneel, ook. Erg aangenaam.

Smaak: Volle body! Deze kan je bijna kauwen. Banaan, bruine suiker, speculaas, kruidnagel, amandelpasta… erg snoeperig, maar wel erg lekker.

Finish: De afdronk wordt lekker warm, dankzij de kruidigheid met kruidnagel en kaneel op kop.

Heerlijk puur, nog beter met een blokje ijs (echt!) en ongetwijfeld een machtig ingrediënt in menig rumcocktail. Hier te koop.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).