Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 14 Year Old 2008/2022 CasQueteers, bourbon barrel #304753
Kleur: zonlicht
ABV: 55.8%

Naakt

Casqueteers is een gezelschap whiskyliefhebbers die met de regelmaat van de klok een vat aanschaffen waar je op kan inschrijven (zo heb ik zelf ook een paar deeltjes op mijn naam staan en wacht ik geduldig op botteling). Degene die nu in mijn glas zit is er eentje die ik dankzij mijn goede vriend Bob te pakken kreeg. Het betreft een 14-jarige Coal Ila uit 2008 – met een fantastisch label, trouwens – die in 2022 werd gebotteld van een bourbon barrel.

Kelp, dieselwalm, stokvis… wederom zo’n lekker naakte Caol Ila. Het medicinale tekent ook hier present met brandwondenzalf en een hint van jodium. Zelfs een hint van plasticine. Snelzout (ammoniak) op de verre achtergrond. Bijzonder. Het werkt wel. Wat wit fruit en een mespuntje vanille zorgt dat hij toch ook nog een zoetje vertoont.

De body is prima, de malt onmiddellijk peaty, zilt en erg bevredigend. De alcohol is perfect geïntegreerd en geeft deze jonge Caol Ila gewicht en diepgang. Citrus verschijnt (appelsien en limoen), vanille en flink wat zoethout. Witte peper maakt hem wat prikkelend. En ondertussen zorgt de rook voor een mooie warme gloed in de mond.

De afdronk is lang, warm, rokerig, zilt en zacht drogend. Stokvis op het sterfbed.

Toppertje van Caol Ila, ook wel bekend als Mr Consistent. Merci, Bob, voor het sample én de fles.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).