Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bunnahabhain 12 Year Old 2009/2021 Dr Jekyll, Boogieman Import, Sherry Butt, 69 bts
Kleur: koper
ABV: 50.7%

Dr Henry Jekyll

Robert Louis Stevenson publiceerde in 1886 zijn boek ‘Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde’, naar verluidt geschreven als gevolg van een nachtmerrie. Hij deed slechts drie dagen over het boek van 141 pagina’s overigens. Het is vooral bekend omwille van het feit dat het ingaat op het principe van een gespleten persoonlijkheid. Boogieman Import doet met deze duo-release exact hetzelfde, want de ene fles bevat een Bunna die 12 jaar rijpte op een sherry butt, de tweede een Bunna die 11 jaar rijpte op een sherry butt. Maar ze konden qua kleur alvast niet verder uit elkaar liggen. We beginnen met Dr Jekyll – de gerespecteerde Dr Henry Jekyll wordt overigens prachtig geïllustreerd op het label – die mooi koperkleurig is.

Zoete, fruitige en licht umami neus op boterbollen, marsepein, bouillon en armagnac – een goddelijke combinatie. Voeg daar nog wat dragon en Maggimix kruiden aan toe, alsook wat meubelpoets en rumrozijntjes. Dit profiel staat me heel erg aan.

De aanzet is verrassend zacht en gedistingeerd op pruimenconfituur, hazelnoten en kandijsuiker met wederom zo’n lekker umami kantje als van rosbief met een sinaasappelsausje. Prima balans en voldoende spicy om te entertainen, doch Victoriaans gereserveerd zoals het Henry betaamt.

Ha, die afdronk! Heerlijk lang, zachtjes drogend maar zoet tot het allerlaatste moment. Heerlijk!

Fantastische vatkeuze. Helaas zijn er slechts 69 flessen (zeg maar setjes, want van Mr Hyde zijn er ook slechts 69 gebotteld) beschikbaar voor zo’n 150 EUR per stuk.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)