Bottelaar: Chivas
Regio: Schotland
Fles: Royal Salute 38 Year Old, b. 2008, Chivas Brothers
Kleur: brons
ABV: 40%

Muscovado

Deze Royal Salute Stone of Destiny is genoemd naar het blok zandsteen dat gebruikt werd van de 9e tot de 14e eeuw om de Schotse (en nadien Britse) koningen te kronen. In 1296 verhuisde de steen tegen wil en dank naar Londen, maar in 1950 werd hij door vier Schotse studenten gestolen en achtergelaten op het altaar van de Abroath Abbey (waar in 1320 de Schotse onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend, vandaar). De steen werd snel terug naar Londen gebracht, totdat koningin Elizabeth II in 1996 besloot de steen definitief terug aan Schotland te geven. Je kan hem nu bewonderen in Edinburgh Castle. Tot daar de geschiedenisles. De whisky dan… De reeks Royal Salute werd door Chivas in het leven geroepen op 2 juni 1953 als eerbetoon aan de Queen toen zij de troon besteeg. De stop van deze 38-jarige editie is ingelegd met bladgoud en werd geïnspireerd door het heft van oude Schotse zwaarden. Hij wordt gezien als een super premium blend en het prijskaartje is er dan ook naar: 650 EUR (op sommige plaatsen zelfs 1.000 EUR en meer; ah… de wet van vraag en aanbod).

Heerlijke, donkerzoete toetsen van vijgen, gekonfijte pruimen en zelfs wat pruimtabak. Flink wat walnoten en iets van amandellikeur. Een toefje umami, zonder dat ik er meteen de vinger op kan leggen. Een karrenvracht aan muscovado suiker. De neus alleen al brengt me in vervoering.

Op smaak heeft hij moeite om het vol te houden. De body is aan de lichte kant (damn you, 40% ABV!) maar offreert nog steeds mooie toetsen van walnoot, rozijnen, zoete mout en pijptabak. Midpalate wordt dat aangevuld met origine chocolade en gebakken appels. Nootmuskaat en bakkerskruiden geven hem toch wat punch. Ik ben nog steeds erg onder de indruk.

De afdronk is lekker lang, kruidig met een fantastische toets van sherry op het sterfbed.

Mijn god, wat een whisky! Indrukwekkend, hoor. Chivas staat bij mij raar of zelden op de radar maar deze is wel out of this world lekker!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).