Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Scotia 11 Year Old 2010 Limited Batch Release

Tasting Notes Posted on 01/11/2022 16:02

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 11 Year Old 2010, OB 2021 Limited Batch Release, Heavily Charred Finish, 1.918 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.8%

Kakafonie

Deze officiële botteling werd in 2021 op de markt gebracht, ‘Specially Selected for the Netherlands’, dus het hoeft niet te verbazen dat ik een sample te pakken kreeg via mijn Nederlandse brother from another mother Manny. Geen idee wat ‘heavily charred finish’ zou moeten betekenen, maar ik kan er mij wel iets bij voorstellen. De malt is 11 jaar oud.

Mijn neusvleugels worden alvast getrakteerd op een bijzonder funky neus. Nat karton in combinatie met vermomld hout, rottende plantenresten en een geitenstal. Een bakje champignons dat te lang in de koelkast heeft gestaan. Mos. Natte stenen. Karnemelk. De korst van belegen kaas. Dennenappels. Het gaat hier nog even door. Gelukkig zijn er ook wat fruitige elementen zoals perzik, banaan, sultanas en yuzu. Een echte kakafonie en weet je wat? Het ruikt heerlijk!

Hij is lekker olieachtig op de tong en nu vooreerst lekker zoet en fruitig (perzik, yuzu) alvorens enkele van de funky noten zich laten opmerken. Zoals licht rottende appelsienen. Vaak een off-note, maar hier werkt het prima. Flink kruidig ook. Kaneel, maar vooral zwarte peper en kruidnagel. Een handjevol noten. Gember en zoethout steken de kop op. Cacaopoeder tot slot. Hier is veel aan de gang en ik ben echt wel geamuseerd. Leuke malt!

De afdronk is lang, gepeperd en gaat plots qua fruit de licht tropische toer op.

Dikke fun, deze Glen Scotia. Met dank alweer aan mijn maatje Manny voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Scotia 10 Year Old 1991 Jewels of Scotland

Tasting Notes Posted on 01/11/2022 07:00

Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 10 Year Old 1991/2001 Lombard Jewels of Scotland, cask #1651
Kleur: witte wijn
ABV: 50.0%

Modder, Karton & Koeienvlaai

Dit kan je gerust al een oldie noemen. Hij zit alvast twee keer zo lang op fles dan dat hij in het vat heeft doorgebracht. Deze 10-jarige Glen Scotia werd in 1991 gestookt en in 2001 gebotteld, teruggebracht naar 50% door Lombard in zijn Jewels of Scotland reeks.

De neus is eerder licht, zacht fruitig op appels en peren, maar vooral een tikkeltje funky zoals ik wel vaker heb bij Glen Scotia. Denk modder en zelfs koeienvlaai. Klinkt niet bepaald lekker… en is het ook niet. Wat witte chocolade op de achtergrond moet soelaas bieden en slaagt daar wonderwel in. Kristalsuiker komt de boel nog wat opfleuren.

Op smaak is het niet echt veel beter, maar toch. Het witte fruit domineert nu gelukkig wel en de witte chocolade speelt een belangrijke bijrol, maar een zilt randje en een ietwat vuile chemische zoetheid gooit roet in het eten. Dit is best apart, maar het is een lastige malt. Hij doet zijn best, maar… karton en modder zijn niet bepaald mijn favoriete smaken. Jammer. Hij blijft enkel overeind dankzij de toetsen van frisse appels.

De afdronk is het enige lichtpuntje hier. Middellang, pittig gekruid met wat wit fruit op het sterfbed. Geen enkele off-note nu.

Flesrestje gekregen van mijn gabber Manny uit Nederland. Merci, makker.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).