Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 11 Year Old 2010, OB 2021 Limited Batch Release, Heavily Charred Finish, 1.918 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.8%

Kakafonie

Deze officiële botteling werd in 2021 op de markt gebracht, ‘Specially Selected for the Netherlands’, dus het hoeft niet te verbazen dat ik een sample te pakken kreeg via mijn Nederlandse brother from another mother Manny. Geen idee wat ‘heavily charred finish’ zou moeten betekenen, maar ik kan er mij wel iets bij voorstellen. De malt is 11 jaar oud.

Mijn neusvleugels worden alvast getrakteerd op een bijzonder funky neus. Nat karton in combinatie met vermomld hout, rottende plantenresten en een geitenstal. Een bakje champignons dat te lang in de koelkast heeft gestaan. Mos. Natte stenen. Karnemelk. De korst van belegen kaas. Dennenappels. Het gaat hier nog even door. Gelukkig zijn er ook wat fruitige elementen zoals perzik, banaan, sultanas en yuzu. Een echte kakafonie en weet je wat? Het ruikt heerlijk!

Hij is lekker olieachtig op de tong en nu vooreerst lekker zoet en fruitig (perzik, yuzu) alvorens enkele van de funky noten zich laten opmerken. Zoals licht rottende appelsienen. Vaak een off-note, maar hier werkt het prima. Flink kruidig ook. Kaneel, maar vooral zwarte peper en kruidnagel. Een handjevol noten. Gember en zoethout steken de kop op. Cacaopoeder tot slot. Hier is veel aan de gang en ik ben echt wel geamuseerd. Leuke malt!

De afdronk is lang, gepeperd en gaat plots qua fruit de licht tropische toer op.

Dikke fun, deze Glen Scotia. Met dank alweer aan mijn maatje Manny voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).