Distilleerderij: Glen Scotia
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Glen Scotia 10 Year Old 1991/2001 Lombard Jewels of Scotland, cask #1651
Kleur: witte wijn
ABV: 50.0%

Modder, Karton & Koeienvlaai

Dit kan je gerust al een oldie noemen. Hij zit alvast twee keer zo lang op fles dan dat hij in het vat heeft doorgebracht. Deze 10-jarige Glen Scotia werd in 1991 gestookt en in 2001 gebotteld, teruggebracht naar 50% door Lombard in zijn Jewels of Scotland reeks.

De neus is eerder licht, zacht fruitig op appels en peren, maar vooral een tikkeltje funky zoals ik wel vaker heb bij Glen Scotia. Denk modder en zelfs koeienvlaai. Klinkt niet bepaald lekker… en is het ook niet. Wat witte chocolade op de achtergrond moet soelaas bieden en slaagt daar wonderwel in. Kristalsuiker komt de boel nog wat opfleuren.

Op smaak is het niet echt veel beter, maar toch. Het witte fruit domineert nu gelukkig wel en de witte chocolade speelt een belangrijke bijrol, maar een zilt randje en een ietwat vuile chemische zoetheid gooit roet in het eten. Dit is best apart, maar het is een lastige malt. Hij doet zijn best, maar… karton en modder zijn niet bepaald mijn favoriete smaken. Jammer. Hij blijft enkel overeind dankzij de toetsen van frisse appels.

De afdronk is het enige lichtpuntje hier. Middellang, pittig gekruid met wat wit fruit op het sterfbed. Geen enkele off-note nu.

Flesrestje gekregen van mijn gabber Manny uit Nederland. Merci, makker.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).