Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Clynelish 20 Year Old 2000 Mobster on Mopeds

Tasting Notes Posted on 26/02/2021 16:38

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 20 Year Old 2000/2020, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, 53 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.1%

Meringue & Nougat

Ik ben stout door onmiddellijk te vermelden dat het hier om Clynelish gaat, want eigenlijk is het een ‘undisclosed’ malt. Maar ja… Als je hem dan Unleash The Cline noemt… Ik neem de verantwoordelijkheid geheel op mij. Het is alweer de 8e release in de reeds Mobsters on Mopeds, die weer bijzonder gelimiteerd is. Slechts 53 flesjes. En fles 53 van de 53 staat te blinken in de kast, totdat ik heel die Mobster reeks in een online tasting smijt. YOLO.

De neus is alvast waxy, maar minder dan ik gewend ben van het huis. Ik krijg hier eerder hazelnoten en meringue, Brusselse wafel met slagroom, sappige peer en iets vegetaal waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Naarmate hij even ademt wordt hij beter. Ronder. Fruitiger. Dadels en sultanas, maar ook gekonfijte perzik en vijgen. Na vijf minuten krijg ik zelfs Graeffe suiker en melkchocolade met praliné vulling. Complexe neus, alvast.

De body is mooi olieachtig, de malt aan de zoetzure en herbale kant. Vanille en rode pepers gaan het fruit vooraf. Wederom vind ik hem wat atypisch, maar wel indrukwekkend. Nougat, praliné opnieuw, maar ook vanillepudding en appelmoes. Iets van roggebrood? Hier is veel aan de gang. Ik amuseer me.

De afdronk maakt het helemaal af voor mij. Die is lekker lang, kruidig warm en zacht drogend.

Toegegeven, het is geen makkelijke Clynelish. Atypisch. Geen allemansvriend. Verschilt danig van mid-1990s spirit, me dunkt. Maar dat maakt hem juist zo boeiend. En lekker? Amai nog niet.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Clynelish 10 Year Old 1996 The Single Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on 26/02/2021 06:42

Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 10 Year Old 1996/2007 The Single Malts of Scotland, Sherry Butt #2428, 666 bts
Kleur: vol goud
ABV: 59.6%

Schelpjes

The Single Malts of Scotland is een label van Sukhinder Singh, de eigenaar van het bekende The Whisky Exchange. In 2007 – da’s toch al efkes geleden, ik weet het – bottelde hij deze Clynelish 1996. Da’s altijd prijs, altijd gewonnen, reken maar! Toen ik dit sample in mijn cabinet tegen kwam (en afgestoft had) wist ik dat er een feestje zou plaatsvinden. Daar gaan we!

De neus is waxy op geel fruit (mirabellen, banaan, abrikozen) met wat honing, maar daaronder zit ook een toets die me doet denken aan houtlijm en schelpjes op het strand. Amandelpasta en hint van kandijsuiker. Leuk.

Hij komst stevig binnen, onmiddellijk lekker romig en pittig gekruid. Het fruit gaat nu vlotjes de tropische toer op en voegt ananas alsook wat kiwi toe, zelfs lychee. Bijenwas en honing, kinine en amandelen, zoet versus bitter. Op smaak is het een smaakbommetje en veel beter dan de neus aankondigde.

De afdronk is lekker lang, bitterzoet en gepeperd. Heerlijk.

De neus zette me toch even op het verkeerde been. Op smaak en in de finish is dit weer een echte klassieker van Clynelish. Een fles kostte destijds 100 EUR en dat leek me toen nogal veel. Vandaag – als je ze al kan vinden – betaal je hier bijna het dubbele voor.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).