Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 10 Year Old 1996/2007 The Single Malts of Scotland, Sherry Butt #2428, 666 bts
Kleur: vol goud
ABV: 59.6%

Schelpjes

The Single Malts of Scotland is een label van Sukhinder Singh, de eigenaar van het bekende The Whisky Exchange. In 2007 – da’s toch al efkes geleden, ik weet het – bottelde hij deze Clynelish 1996. Da’s altijd prijs, altijd gewonnen, reken maar! Toen ik dit sample in mijn cabinet tegen kwam (en afgestoft had) wist ik dat er een feestje zou plaatsvinden. Daar gaan we!

De neus is waxy op geel fruit (mirabellen, banaan, abrikozen) met wat honing, maar daaronder zit ook een toets die me doet denken aan houtlijm en schelpjes op het strand. Amandelpasta en hint van kandijsuiker. Leuk.

Hij komst stevig binnen, onmiddellijk lekker romig en pittig gekruid. Het fruit gaat nu vlotjes de tropische toer op en voegt ananas alsook wat kiwi toe, zelfs lychee. Bijenwas en honing, kinine en amandelen, zoet versus bitter. Op smaak is het een smaakbommetje en veel beter dan de neus aankondigde.

De afdronk is lekker lang, bitterzoet en gepeperd. Heerlijk.

De neus zette me toch even op het verkeerde been. Op smaak en in de finish is dit weer een echte klassieker van Clynelish. Een fles kostte destijds 100 EUR en dat leek me toen nogal veel. Vandaag – als je ze al kan vinden – betaal je hier bijna het dubbele voor.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).