Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 20 Year Old 2000/2020, BYOB-C, Mobsters on Mopeds, 53 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.1%

Meringue & Nougat

Ik ben stout door onmiddellijk te vermelden dat het hier om Clynelish gaat, want eigenlijk is het een ‘undisclosed’ malt. Maar ja… Als je hem dan Unleash The Cline noemt… Ik neem de verantwoordelijkheid geheel op mij. Het is alweer de 8e release in de reeds Mobsters on Mopeds, die weer bijzonder gelimiteerd is. Slechts 53 flesjes. En fles 53 van de 53 staat te blinken in de kast, totdat ik heel die Mobster reeks in een online tasting smijt. YOLO.

De neus is alvast waxy, maar minder dan ik gewend ben van het huis. Ik krijg hier eerder hazelnoten en meringue, Brusselse wafel met slagroom, sappige peer en iets vegetaal waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Naarmate hij even ademt wordt hij beter. Ronder. Fruitiger. Dadels en sultanas, maar ook gekonfijte perzik en vijgen. Na vijf minuten krijg ik zelfs Graeffe suiker en melkchocolade met praliné vulling. Complexe neus, alvast.

De body is mooi olieachtig, de malt aan de zoetzure en herbale kant. Vanille en rode pepers gaan het fruit vooraf. Wederom vind ik hem wat atypisch, maar wel indrukwekkend. Nougat, praliné opnieuw, maar ook vanillepudding en appelmoes. Iets van roggebrood? Hier is veel aan de gang. Ik amuseer me.

De afdronk maakt het helemaal af voor mij. Die is lekker lang, kruidig warm en zacht drogend.

Toegegeven, het is geen makkelijke Clynelish. Atypisch. Geen allemansvriend. Verschilt danig van mid-1990s spirit, me dunkt. Maar dat maakt hem juist zo boeiend. En lekker? Amai nog niet.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).