Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 22 Year Old, OB 2016, Dark Rum Casks
Kleur: goud
ABV: 46%

Suikerriet

In 2016 verscheen deze 22-jarige BenRiach in de
Wood Finish Series. Hij heeft broertjes op PX, Madeira, Claret, Burgundy,
Rioja, Moscatel, Gaja Barolo, Sauternes en Tawny Port, maar wij proberen
vandaag deze, gefinished in Dark Rum Casks.

De rum is op de neus onmiskenbaar. Suikerriet,
donkere bessen, vanille en flink wat mokatine. Laat ik dat laatste nu heerlijk
vinden. Dus dat valt goed mee. Arabica koffie, cacao en een hint van cuberdons.
Ik beken: ik hou hier wel van.

De body is aan de lichte kant. Bij aankomst is
deze malt best zacht, maar al snel komen de kruiden opzetten. Kaneel en peper,
zoethout en… ja, daar is de rum alweer. Typische toetsen van suiker, donkere
siroop, vanille en wederom koffie. Een klein bittertje zorgt voor wat tegengas
tegen al die zoetigheid. Dit is prima, maar hij kan zijn leeftijd goed
verbergen (hoewel ik me niet kan voorstellen dat dit de bedoeling is).

De afdronk is middellang, bitterzoet met een
drogend effect naar het einde toe.

Er is niks mis met deze BenRiach, maar ik moet
bekennen dat ik van een malt die 22 jaar oud is toch iets meer diepgang
verwacht. Zeker als ik er meer dan 175 EUR voor moet neertellen.

84/100

Geproefd door
Mark Dermul op 20-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).