Brouwerij: Guilty Monkey
Regio: Nederland
Fles: Guilty Monkey Rum Barrel Aged Beer, 330ml
Kleur: roestbruin
ABV: 10%

Plantation

Guilty Monkey – wat een fantastische naam! – is een craft brouwerij uit Nijmegen, Nederland. Opgericht door Oscar Heijnen – op zijn 50e, nota bene – op 16 februari 2021, dus lang is hij nog niet bezig, maar toch hebben ze al aardig wat biertjes op de markt. Zo is er de Witte Aap, Blonde Aap, IPA en NEIPA Aap, Tripel Aap en Barley Aap, maar wij konden de hand leggen op een specialleke: de Guilty Monkey Rum Barrel Aged, een barley wine die – zoals de naam al aangeeft – 12 maaden lang op een rumvat werd gerijpt (eentje van Plantation, by the way). Bij het schenken maak ik me onmiddellijk wat zorgen omdat hij roestbruin schenkt (tot daar aan toe) en er absoluut geen kraagvorming plaatsvindt… Toegegeven, da’s eigen aan de stijl barley wine, maar toch.

Op de neus is hij zwaar, maar aangenaam zoet op kersen, rozijnen en frambozen. Er volgt nog wat kandijsuiker en chicorei. Dit valt me al beter mee dan verwacht, dus kijk…

Op smaak is het eerder flets, moet ik zeggen. Ik had me aan een romiger bier verwacht, maar deze is bijna waterachtig. De smaak valt nochtans mee op snoeperige toetsen van kersen, rozijnen, frambozen en zelfs een hint van melkchocolade met stukjes rood fruit in. De toetsen van de rum zijn echter wat te subtiel naar mijn gading. Het feit dat de carbonatie in dit bier zo laag is, maakt het me moeilijk om hier echt van te genieten. Jammer.

De afdronk is relatief kort (hey, het is en blijft wel een biertje, natuurlijk) en mierzoet, maar net als de rest van het bier absoluut niet complex.

Tja… het label is geweldig, het kleurtje valt zeker niet tegen, maar ik ben toch wat underwhelmed van deze schuldige aap.

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2023