Brouwerij: Pater Pitte
Regio: België
Fles: Pater Pitte Blond, 33cl
Kleur: goudblond
ABV: 8.2%

Langemark

Ik heb het goeie fortuin een prima band opgebouwd te hebben met een aantal collega’s en twee daarvan – Emmely en Inés – spreken drie keer per jaar met mij af om eens gezellig te gaan eten en bij te praten. We zitten immers ondertussen alle drie op een andere werkplek. De locatie om te gaan dineren wisselt elke keer en wanneer het mijn beurt is om gastheer te spelen voor het aperitief en een leuk restaurant te kiezen, zakken de dames af naar Gent. We kennen alle drie onze wereld, natuurlijk, dus ze komen nooit met lege handen af. En wetende dat ik wel een biertje lust (I’m the king of understatement!) slagen ze er altijd wel in iets leuks uit hun streek mee te brengen. De laatste keer brachten ze deze tripel Pater Pitte Blond mee, het allereerste bier dat de brouwerij uit het Westvlaamse Langemark op de markt bracht. Daarmee is de cirkel mooi rond, want de brouwer – Hans Vandeputte – studeerde mouterij en brouwerij in Gent. Sinds 2016 is Pater Pitte beschikbaar voor het grote publiek. Het bier schenkt goudblond met flink wat carbonatie en heeft een spierwitte kraag van kleine belletjes die lang blijft staan. De kleine gistvlokjes die ik nog ontwaar neem ik voor lief.

Frisse neus op zoete mout, bittere hop en iets wat me aan een koeienstal doet denken (zonder dat het een off-note is). Zacht kruidig en herbaal, ook.

Op smaak is het relatief romig en zacht, waarbij de kruidige toets de boventoon voert bij de eerste slok, maar dan snel wegdeemstert en het bier verrassend zoet maakt. Maar ook hier is die herbale toets dominant. Aangenaam hoparoma, dat zeker wel. Balans wordt bereikt, wat ik prettig vind. Nadeel van deze Pater Pitte Blond: die gaat echt veeeeeel te makkelijk naar binnen.

De afdronk is in alle eerlijkheid wat aan de korte kant en een tikkeltje te zoet naar mijn gading. Dat lossen we op door gewoon nog een slok te nemen, toch?

Eenvoudige tripel, zoveel is zeker, maar soms denk ik less is more. Ik moet misschien wel aanvullen dat, door de grote vraag, het brouwen ondertussen werd uitbesteed aan BCB (Belgian Contract Brewers, voorheen Eutropius) uit Menen.

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2023