Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Kasteel Rubus Framboise

Tasting Notes Posted on 25/11/2024 16:30

Brouwerij: Vanhonsebrouck
Regio: België
Fles: Kasteel Rubus, 33cl
Kleur: roodbruin
ABV: 7%

Frambozen

De naam laat weinig over aan de verbeelding: de Kasteel Rubus Framboise is een fruitbier, gemaakt met frambozen. Da’s ook de reden waarom ik hem tot het laatste heb gehouden om te proeven, omdat ik niet echt zot ben van fruitbieren. Maar hij zat in het pakketje met zes flesjes die ik van dochterlief kreeg, dus gaan we proeven!

Een ietwat gesloten, zacht zoete neus… maar ik moet bekennen dat ik verdacht weinig ruik.

Hola! Die eerste slok was heerlijk! De frambozen zitten helemaal vooraan en zijn lekker zoet zonder plakkerig of snoeperig te worden. Dat wordt gevolgd door mooie moutsuikers en een lichte bitterheid. Dit valt mij verdomd goed mee.

De afdronk is eerder kort, maar blijft fruitig fris.

Wat een meevaller, zeg! Eén van de weinige fruitbieren waarvan ik er nog wel eentje lust. Dankjewel, Sarah & Emiel.

Geproefd door Mark Dermul op 17-05-2024



Bier: Kasteel Barista Chocolate Quad

Tasting Notes Posted on 25/11/2024 06:30

Brouwerij: Vanhonsebrouck
Regio: België
Fles: Kasteel Barista Chocolate Quad, 33cl
Kleur: donkerbruin
ABV: 11%

Snoep

Eigenlijk is dit geen Kasteelbier, maar een bier ‘by Kasteel’. Het is een quadrupel gemaakt met geroosterde mout die eerder aan een porter of een stout doet denken, maar het gaat dus wel degelijk om een quadrupel verrijkt met… koffie! Hij schenkt roodbruin tot donkerbruin (dus niet echt zwart) met een beige kraag die lang stand houdt en een film van en dikke centimeter op het bier laat staan.

De neus is erg zoet en snoeperig met duidelijke toetsen van chocolade (ah, ja!), toffee, butterscotch en een karrenvracht aan karamel. Hint van nougat en mokka.

Het is romig op de tong en wederom erg zoet en snoeperig. Toffee en chocolade komen nu eerst, gevolgd door koffie en karamel. In die zin is het een prima verderzetting van de neus, maar voor mij is dit net iets te snoeperig om als bier van te genieten.

De afdronk is lang en plakkerig. En niet te vergeten: mierzoet.

Het is minder zwaar dan een stout en minder kloek dan een porter, maar zoiets er tussen in. Een vloeibaar snoepje. Bedankt, Sarah & Emiel.

Geproefd door Mark Dermul op 12-05-2024