Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Duvel Barrel Aged Batch 7

Tasting Notes Posted on 03/04/2023 16:06

Brouwerij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Barrel Aged Irish Whiskey Edition, 124.860 bts
Kleur: koper
ABV: 11.5%

Dublin Duvel

Voor de 7e editie van de Duvel Barrel Aged sloeg de distilleerderij Moortgat de handen in elkaar met de Ierse distilleerderij Teeling. Zo bracht Teeling een whiskey uit die op Duvel-vaten had gerijpt en bracht Moorgat een Duvel uit die op Teeling-vaten heeft gerijpt. En zo is de circel mooi rond. Er werden maar liefst 624 vaten afgevuld, wat resulteerde in een oplage van maar liefst 124.860 flessen. Hij schenkt koperkleurig met een witte kraag die al snel wegtrekt en een film van zo’n 3ml op het bier laat staan.

Rozijntjes, kerststol, vanille, woodsmoke (leuk!) en zoete mout… deze neus is best aangenaam!

Hij kapt fris naar binnen en offreert onmiddellijk lekker zoete toetsen van Christmas Cake met heel veel rozijntjes en zelfs wat cacao, maar verliest midpalate wat van zijn charme om dan licht zoetzuur te worden en… in alle eerlijkheid… wat uit elkaar te vallen.

De afdronk is middellang en geeft me het gevoel wat appelsiensap en… een druppel bloed op de tong te hebben.

De neus begon veelbelovend, maar ik moet bekennen dat ik op smaak en in de afdronk enkel maar kon vaststellen dat dit de minste is die ik al proefde. Het is niet anders.

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: DOT Brew & Teeling Joining The Dots

Tasting Notes Posted on 03/04/2023 06:05

Brouwerij: DOT Brew
Regio: Ierland
Fles: DOT Brew & Teeling Joining The Dots, 330ml
Kleur: goudblond
ABV: 5.2%

Honing

Eerder proefde ik van DOT Brew al de pilsner Painting the Town Green en de amber ale Bright Lights Big City die eveneens tot stand kwamen door de samenwerking met de Teeling distilleerderij. Welnu, hier is weer zo’n pilsner die nu naar de naam Joining The Dots luistert. Deze keer betreft het een pils die geconditioneerd werd in Teeling vaten waar voorheen hun blend rijpte (malt & grain) alsook voormalige witte wijnvaten die door Teeling werden gebruikt. Hij schenkt goudblond met een mooie witte kraag met grote bellen. Hij houdt relatief lang stand.

Knapperige mout, zachte stalgeuren, honing en hoppen. Aangenaam frisse neus.

Op smaak is hij eerst zoet, maar wordt dan snel zachtjes bitter. Ik krijg opnieuw wat honing (wat me een beetje verrast), zoete mout, appelmoes en – ik ben zeker dat het deze keer niet tussen mijn oren zit! – whiskey. De Teeling springt er echt uit en dat vind ik prettig.

De afdronk is erg kort, hoppig en zacht bitterzoet.

Nou, da’s toch stukken beter dan de saaie Painting the Town Green die ik eerder proefde. Van deze lust ik er nog wel eentje!

Geproefd door Mark Dermul op 08-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)