Kurayoshi
Pure Malt

Distilleerderij: Matsui Shuzo
Regio: Japan
Fles: Kurayoshi Pure Malt
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Niet Japans

Niet
alle Japanse whisky is Japans. Iets wat u – misschien wel tot uw ontnuchtering –
kan vaststellen bij het lezen van het boek Whisky
Rising
van Stefan Van Eycken. Op zich geen onoverkomelijk issue, op
voorwaarde dat de producent daar ook transparant over communiceert, zoals
Togouchi dat doet (Togouchi is immers Scotch en Canadese grain gerijpt in
Japan). Maar neem nu deze Kurayoshi. Bezoek hun website en je zou zweren dat ze
een whisky distilleerderij zijn die al decennialang aan de slag is. Ja, Matsui Shuzo
stookt als sinds 1910 sake en shochu, maar whisky? Helaas. Het gaat hier om sourced whisky – volgens insiders
simpelweg geïmporteerde Scotch – die Matsui Shuzo in zijn warehouses een finish
geeft. De Japanse wetgeving laat toe dat
dit Japanse whisky wordt genoemd. Maar bekijk het aanbod online en stel vast
dat geen enkele retail website deze info openbaar maakt en dus de
nietsvermoedende whiskyliefhebber zijn zuur verdiende centjes incasseert met de
verkoop van een Japanse whisky die eigenlijk niet Japans is. Enfin, rant over, we willen hem nu toch wel
eens proeven, aangezien hij ondertussen ook bij ons beschikbaar is.

Lichte
neus op havermoutpap, vers gebakken brood, een blaadje munt en iets van
eikenhout. Licht, toegankelijk en best oké, maar niets bijzonders.

Hij
is erg licht op smaak met wat vanille en rijpe appels, maar hij krijgt al snel
een bitter randje van tannine. Toefje gember en tikkeltje zoethout, maar weinig
meer.

De
finish is aan de korte kant en houdt het midden tussen zoet en bitter.

Een
erg eenvoudige whisky, die weinig om het lijf heeft.

76/100

Geproefd door
Mark Dermul op 22-07-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).