Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Loch Dhu 10 Year Old Black Whisky

Tasting Notes Posted on 08/11/2010 18:53

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Loch Dhu 10 Year Old ‘The Black Whisky’
Kleur: hoestsiroop
ABV: 40%

Duistere Terreur

Loch Dhu betekent ‘zwart meer’ in het Keltisch en werd in 1996 op de markt gebracht. Hij wordt niet meer geproduceerd. Het is een vreemde whisky, waarvan sommige menen dat het ’s wereld slechtste single malt ooit is. Mannochmore, de producent, verklaart dat de bijzonder donkere kleur te wijten zou zijn aan double charring, een proces waarbij door middel van open vlam het vat twee keer geschroeid wordt. Maar ongetwijfeld werd er gewoon te veel karamel toegevoegd, want (enkelvoudige) charring is een veel voorkomend proces – en toch zijn er amper ‘zwarte’ whisky’s. Zo is er bijvoorbeeld momenteel een nieuw label op de markt, Cu Dhub (wat ‘zwarte hond’ betekent), maar deze is niet van Mannochmore afkomstig.

De neus barst van de karamel die iets bijzonder zurigs moet verdoezelen. Voorts wat vijgen en een brandgeurtje alsof iemand een lucifer helemaal tot op het einde liet opbranden.

De smaak… Oh, mijn God, wat een verfoeilijke smaak! Opnieuw verbrande karamel, maar ook iets zout dat aan teriyaki-saus doet denken, maar het geheel wordt heel snel heel bitter. Jakkes! Dit smaakt helemaal niet naar whisky. Dit smaakt naar een fout gelopen experiment. Duistere terreur!

De afdronk is droog en bitter. En, in dit geval, oh-zo-verschrikkelijk lang. Mijn smaakpapillen zijn naar de kl*ten voor de rest van de avond. Verschrikkelijk!

Vreemd genoeg is Loch Dhu nu een verzamelaarsobject geworden (ik pleit schuldig, heb zelf ook een flesje van 35cl onaangeroerd in de kast staan). Onlangs nog zag ik een lot van 150 flessen op eBay (weliswaar zonder biedingen) voor £18.000, individuele flessen moeten zo’n £150 kosten. Ze worden aangeboden door een privé-verzamelaar in het U.K., die ook deze website runt en daarop insinueert dat je hem beter als investering kan beschouwen. Tja… dat zou ik ook beweren als ik een stock van meer dan 150 flessen had staan.

Met dank aan Jeroen voor het monster – in beide betekenissen van het woord!

Geproefd door Mark Dermul op 08-11-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Armorik De Bretagne

Tasting Notes Posted on 08/11/2010 18:18

Distilleerderij: Warenghem
Regio: Frankrijk
Fles: Armorik Single Malt
Kleur: goud
ABV: 40%

Bittere Bretoen

In 1990 werd de distilleerderij Warenghem opgericht in Lannion. Dat is in de Franse Bretagne-streek. Ze produceren vijf whisky’s: drie blends (Whisky Breton, Galleg en Breizh) en twee single malts (Armorik en Armorik Double Maturation). Wij gaan de Armorik Single Malt proberen. Hij kwam voor het eerst op de markt in 1998.

De neus heeft even tijd nodig. Het begint met karton en lichte rook, een beetje gist… Hmm, jonge whisky. Maar na een paar minuten wordt hij lekker fruitig met appels, citrus en zelfs een beetje geprakte banaan. Er zit ook een lichte zeelucht aan. Begon wat mager, maar bloeide na een tijdje helemaal open.

Zoet en zacht bij de aanzet, maar al snel voert het hout de boventoon. Dan wordt hij wat zurig en bitter.

Het hout met de licht rook zorgt voor de finishing touch, die niet al te lang is, maar (te) bitter eindigt.

In de Whisky Bible 2010 kreeg deze van Jim Murray maar liefst 91 punten. Hij schrijft: ‘I admit it, I blanched when I first nosed this, so vivid was the memory of the last bottling. This, though, was the most pleasant of surprises. Fabulous stuff: one of the most improved malts in the world.’

Wel… I admit it, I blanched when I first read this. Ik ben het er helemaal niet mee eens.

Geproefd door Mark Dermul op 07-11-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)