Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 12 Year Old 2011/2023, Signatory for The Nectar, Refill Oloroso Hogshead #800535, 635 bts
Kleur: koper
ABV: 59.5%

Andersom

Je kan Ardmore vinden in Kennethmont, op de oostelijke grens van Speyside, ingesloten door de Grampian Mountains, de rivier Bogie en het Clashindarroch Forrest, enkele kilometers zuidoostelijk van Dufftown en Huntly, pakweg halverwege tussen Aberdeen en Elgin. Ik was graag in september gepasseerd, maar de distilleerderij is niet open voor het publiek en ik kreeg zelfs van de eigenaars de waarschuwing dat we – voor hun én onze veiligheid – niet toegelaten zullen worden op het terrein, zelfs niet voor een fotootje. Jammer. Soit, wij proeven een onafhankelijke botteling van Signatory in de Un-Chillfiltered Collection. Maar wel op vatsterkte en gekozen door importeur The Nectar. Wat een heerlijk kleurtje heeft deze.

Ik verwachte me aan een erg zoete neus, maar dat is deze eigenlijk niet. Dit is eerder umami met toetsen van vleesjus, pruimtabak en het hout van een sigarenkistje. De turfrook is bijzonder delicaat en offreert ook iets van houtskool. Pas na vijf minuten ademen in het glas verschijnen dan toch wat donkerzoete toetsen als van pruimen, vijgen en gegrilde bloedappelsienen. Alles bij elkaar is dit een erg aangename neus, hoor.

Op smaak gaat het net andersom! Het begint allemaal erg zoet op honing, karamel, sinaasappelconfituur en vijgen alvorens een heel panoplie aan kruiden de boel komt opwarmen. Denk aan kruidnagel, zwarte peper en cacao. En dan doet de zoetzure turf daar nog een flinke schep bovenop door flink wat aardse toetsen en een warmende rookontwikkeling tentoon te spreiden. Midpalate wordt hij dan een tikkeltje bitter (maar niet te) als van pompelmoes en walnoten.

Maar het is de finish die van deze malt een grote meneer maakt. Lang en zoet, waarbij de drogende vruchten langzaam maar zeker wegdeemsteren om de kruiden opnieuw het voetlicht te gunnen. Dit is heerlijk.

Wat een geweldige vatkeuze van The Nectar. Nog te vinden voor ocharme 85 EUR. Iedere cent dubbel en dwars waard!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).