Distilleerderij: Aultmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aultmore 12 Year Old 2010 Roger’s Vintage Selection, ex-bourbon cask #21254, 335 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 63.5%

Wasverzachter

Aultmore mag dan al wat vaker op mijn radar verschenen zijn dan Allt-a-Bhainne, maar veel meer is het toch niet. Dit is nog maar mijn 16 ontmoeting met deze Speysider. Hij werd gebotteld door de Nederlandse bottelaar Roger’s Whisky Company, opgericht in 2020 (hoewel hij daarnaast wel enkel in 2020 en 2021 flessen op de markt heeft gebracht – zou Covid hem zuur opgebroken zijn?). Het ABV is wel stevig. Da’s normaal gezien de sterkte waarop de spirit op vat gaat…

Boterbabbelaars, perzik, limoen, kweepeer en… euh… wasverzachter? Sorry, het is niet anders; deze heeft een chemische zoetheid die het florale overstijgt. Hij ruikt echt precies alsof ik net de proper gedraaide was uit de machine haal. Jammer. En water toevoegen is géén goed idee! Dan gaat het helemaal richting wasproduct. Oei, oei, oei!

Ook op smaak komt dat zepige onmiddellijk terug, hoewel het minder stoort omdat het onmiddellijk aangevuld wordt met romige vanille en moutsuikers, een blaadje munt en wat geel fruit. Sterker nog, op smaak valt deze zelfs best mee, hoor. Alleen is het ABV echt wel wat aan de hoge kant en de alcohol laat zich erg voelen. Die heeft onvoldoende tijd gehad om helemaal te integreren. Net als op de neus is de toevoeging van water nefast voor deze malt.

De afdronk is (te) lang en scherp. Grassig en kalkachtig en in alle eerlijkheid niet echt aangenaam. Ik grijp naar een glas water en dat zegt genoeg.

Deze had misschien toch nog iets langer op het vat moeten blijven liggen…

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).