Distilleerderij: Caol Ila
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Caol Ila 14 Year Old 2009/2024 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail for Belgium, Refill Sherry Hogshead #307089, 236 bts
Kleur: amber
ABV: 57.8%

Fantastisch Vat

De reeks Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail behoeft al lang geen introductie meer, natuurlijk. Dus kunnen we ons onmiddellijk concentreren op wat deze botteling zo interessant maakt. Ten eerste is het een single cask, een refill sherry hogshead om precies te zijn. Ten tweede werd de malt op vatsterkte gebotteld en dan nog eens exclusief voor België. Oh, voor ik het vergeet: de malt is een Ileach, afkomstig van de geweldige Caol Ila distilleerderij.

Uitstekende neus op olijf- en bergamotolie, herfstbladeren en gedroogde ham. Hint van een stoofpotje van geel fruit. Handjevol kruiden, zelfs een beetje Oosters. De rook is bijzonder subtiel.

Hola! Jawel, dames en heren, dit is absoluut geweldig! Pittig, kruidig met flink wat zoete rookontwikkeling, het eerder vermelde stoofpotje van fruit en een hint van gekonfijte appelsienschillen. Zowel een zoet als een zilt randje, perfect in balans. Midpalate verschijnt er nog een handjevol hazelnoten en een druppeltje olijfolie.

De afdronk is lang, kruidig, zoet versus zilt met een flinke rokerigheid die de mond erg lang warm houdt. Heerlijk!

Dit was een fantastisch vat en ik ben verheugd dat Eric Vermeire hier de hand heeft op kunnen leggen om het te laten bottelen voor ons kleine landje. Met slechts 236 flessen beschikbaar, vermoed ik dat het snel zal gaan. Met dank aan Jeroen van Care 4 Craft Spirits voor het gulle sample. Een fles is (was?) hier verkijgbaar voor 144 EUR. Beste Caol Ila die ik dit jaar al proefde (toegegeven, het is nog maar april). Aanrader!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).