Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 14 Year Old 2007/2022 The Golden Cask, Bourbon Cask #CM292, 297 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 56.0%

Lelijk Eendje

The Golden Cask is een label van bottelaar The House MacDuff. Dat ze goeie smaak hebben, bewijzen ze door flink wat mooie single casks op de markt te brengen… alsook een Auchentoshan. Ziet u wat ik daar deed? Ja, zelfspot, het is een talent. In het glas zit een 14-jarige uit een bourbonvat, dus zonder franjes, gebotteld op vatsterkte. Ik denk dat ik deze erg bleke Lowlander wel eens lekker zou kunnen gaan vinden.

Oei… te rap gesproken. Op de neus gaat het al onmiddellijk mis. Zoetzuur op vaaswater, waardoor de citrus en vanille – die te ontdekken zijn, mits flink wat moeite – helemaal in de verdrukking komen. Mijn god, dit ruikt erg onfris!

Op smaak lijkt het wel alsof ik uit een lederen schoen drink. Opnieuw erg zoetzuur. Rottende appelsienen vind ik soms geen off-note, maar soms toch wel. En dat is hier zeker het geval. De vanille, bergamotolie en moutsuikers hebben de grootste moeite om de meubelen nog te redden, maar het lukt ze helaas niet. Daarnaast flink wat houtkruiden die hem een astringent bittere toets geven.

De afdronk is bitter en genadeloos. Zucht.

Nou, dit is toch wel een erg lelijk eendje uit mijn geliefkoosde nest. Zou zo maar hebben kunnen uitgroeien tot een mooie zwaan, maar heeft daarvoor duidelijk de tijd niet gehad. Onbegrijpelijk – voor mij althans – dat dit zo gebotteld werd. De voorproever had wellicht een dagje vrijaf…

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).